Cel puțin 13 persoane au fost ucise după o operațiune de "dispersare" a protestului din fața sediului armatei din Khartoum, în Sudan, a anunțat Comitetul central al medicilor sudanezi, apropiat de mișcarea de contestare, scrie AFP.

Protest SudanFoto: YouTube

UPDATE 17.00: Bilanțul morților a crescut la 13. Franța a condamnă luni reprimarea violentă a manifestațiilor și a cerut ca autorii acestor violențe să fie aduși în justiție.

"Bilanțul martirilor masacrului de azi a ajuns la 9, după decesul a patru noi persoane", a declarat Comitetul, precizând că se așteaptă la noi victime.

În urma acestei acțiuni, mișcarea de contestare din Sudan a anunțat că a întrerupt orice contact politic cu Consiliul militar de tranziție.

Cetățenii cer conducătorilor militari care l-au înlocuit pe președintele Bashir, cel ce a fost înlăturat de la putere în aprilie, să cedeze puterea civililor.

Consiliul militar de tranziție din Sudan a dezmințit că a dispersat "cu forța" protestul.

"Nu am dispersat cu forța protestul. Corturile sunt acolo și tinerii pot circula liber", a spus un purtător de cuvânt al Consiliului, generalul Shamseddine Kabbashi, pentru televiziunea Sky News Arabia.

Acesta a susținut că forțele de securitate au vizat luni dimineața o zonă "periculoasă" din apropierea protestatarilor.

"Acest loc, denumit Columbia, a fost mult timp un focar de corupție și activități" ilicite, a adăugat el.

"Numeroase persoane au fugit din Columbia și au intrat pe locul protestului. Rezultatul: numeroși tineri au părăsit zona", a mai spus generalul.