Coreea de Nord a cerut ONU să ia „măsuri urgente” pentru a ajuta Phenianul să recupereze un vas cargo confiscat recent de către SUA, pe care le-a calificat drept „ţară-gangster”, relatează Agerpres.

Kim Jong UnFoto: KCNA

„Acest act de deposedare a arătat cu claritate că SUA sunt într-adevăr o ţară-gangster căreia nu-i pasă deloc de legile internaţionale”, a scris vineri ambasadorul nord-coreean la ONU într-o scrisoare adresată secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, potrivit agenţiei de presă nord-coreene KCNA.

Protestul Phenianului la ONU ca urmare a confiscării navei sale cargo are loc pe fondul creşterii tensiunilor după eşecul celui de-al doilea summit dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, din februarie, de la Hanoi (Vietnam), menit să ducă la denuclearizarea Coreei de Nord.

În scrisoare, reprezentantul nord-coreean a cerut „măsuri urgente” din partea lui Guterres şi a susţinut că Washingtonul a încălcat suveranitatea Coreei de Nord şi a violat carta ONU.

Phenianul a atras atenţia că prin capturarea vasului cargo a fost încălcat spiritul summitului de la Hanoi şi a cerut returnarea cât mai rapidă a navei.

Departamentul de Justiţie al SUA a informat că vasul nord-coreean „Wise Honest” a fost confiscat şi sechestrat în Samoa de Est pe motiv că efectua transporturi ilegale de cărbune, violând în acest fel sancţiunile, şi că prima dată a fost reţinut în Indonezia în aprilie 2018.