Statele Unite au plasat sub sechestru o navă cargo nord-coreeană, susținând că țara comunistă încalcă sancțiunile impuse regimului de la Phenian, dar și rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, a anunțat Departamentul de Justiție de la Washington, citat de CNN.

Nava nord-coreeana, pusa sub sechestru de SUAFoto: Captura YouTube

Decizia va crește, cel mai probabil, tensiunile dintre cele două țări, în contextul în care încercările Statelor Unite de a convinge Coreea de Nord să renunțe la programul său nuclear au eșuat, în urma summitului de la Hanoi dintre Donald Trump și Kim Jong-Un, notează Mediafax.

Nava pusă sub sechestru a fost „utilizată pentru a transporta în mod ilicit cărbune din Coreea de Nord și pentru a livra utilaje grele acestei țări”, a anunțat Departamentul de Justiție. „Acest tip de comportament încalcă legile Statelor Unite, dar și rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, a adăugat instituția.

Potrivit informațiilor prezentate, nu este clar momentul în care această navă a fost pusă sub sechestru, însă un mandat în acest sens a fost emis de către un judecător federal în iulie 2018 în urma unei plângeri depuse la o instanță din New York. Potrivit acesteia, autoritățile din Indonezia au interceptat și reținut nava pe 2 aprilie 2018. Căpitanul nord-coreean al vasului a fost arestat și acuzat de încălcarea legislației indoneziene. Acesta a fost condamnat de un tribunal din Indonezia în noiembrie pentru „infracțiuni legate de documentele navei”.

Vasul a navigat între porturi din China și Coreea de Nord, iar potrivit unui contract prezentat în instanță, avea programată cel puțin o oprire într-un port din Rusia.

Într-un comunicat, Departamentul de Justiție a declarat că această decizie este prima de acest tip și face parte din campania Statelor Unite de a pune „presiune maximă” asupra Coreei de Nord.