Mii de austrieci s-au adunat sâmbătă, la Viena, în faţa sediului guvernului pentru a cere alegeri anticipate, după demisia vicecancelarului şi lider al ultranaţionaliştilor, Heinz-Christian Strache, care şi-a văzut compromisă cariera politică în urma publicării cu o săptămână înaintea alegerilor europene a unei înregistrări cu camera ascunsă făcută cu doi ani în urmă.

Austriecii cer demisia guvernuluiFoto: Captura YouTube

„Demisia”, „(Cancelarul) Kurz trebuie să plece!”, „Rezistenţă”, „Alegeri anticipate” - sunt câteva dintre sloganurile scandate de manifestanţii care s-au adunat în urma unui apel lansat pe reţelele de socializare, purtând la protest drapele ale Uniunii Europene, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Pe unele dintre pancartele purtate de manifestanţi, majoritatea tineri, se putea citi: „Acest guvern este corupt” sau „Strache este un neonazist”.

„Strache a demisionat, dar acest guvern nu poate continua. S-a văzut adevărata faţă a (partidului) FPOe. Un partid corupt şi rasist, care nu poate guverna Austria”, a spus un protestatar.

Scandalul a izbucnit vineri după-amiază, când publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Imaginile îl arată pe Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa de extremă-dreapta, Partidul Libertăţii (FPOe), înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziţia celui mai influent cotidian austriac şi înlocuirea unor ziarişti cu alţii mai apropiaţi de FPOe.

După alegerile din 2017, Partidul Popular Austriac (OeVP), al actualului cancelar Sebastian Kurz, a format o coaliţie de guvernare cu formaţiunea naţionalistă şi eurosceptică Partidul Libertăţii (FPOe), iar liderul acesteia, Heinz-Christian Strache, a devenit vice-cancelar.

El şi-a dat demsia, sâmbătă, după scandalul declanșat de difuzarea acelei înregistrări, fiind înlocuit de Norbert Hofer, candidat la preşedinţie al FPOe în 2016.

Strache a acuzat „o campanie de dezinformare” împotriva sa, dar a admis că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de nişte „agenţi provocatori” care l-au invitat la o întâlnire „stropită cu alcool” într-o vilă în care aceştia instalaseră microfoane şi camere ascunse.