Incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost cel mai probabil rezultatul unui accident și nu există niciun semn care să arate că focul a fost pus, a spus procurorul Parisului Remy Heitz, relatează Reuters și AFP. Cinci companii lucrau la renovarea catedralei, iar angajații sunt audiați.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Favorizăm ideea unui accident”, a spus procurorul, adăugând că 50 de oameni lucrează o ”lungă” și ”complexă” anchetă.

”Cinci companii au intervenit pe sit. De astăzi, au început audierile angajaților acestor companii. Aproximativ 15 sunt așteptați. 15 au intervenit, au fost prezenți ieri”, a spus Remy Heitz într-o conferință de presă.

Procurorul a explicat că o primă alertă a fost dată la 18.20, apoi a fost o a doua alertă la 18.43, iar focul a fost constatat la nivelul șarpantei. Între timp, biserica a fost evacuată.

Catedrala Notre-Dame din Paris a fost devastată luni seară de un incendiu violent care a făcut ca acoperișul, dar și ”săgeata” celui mai vizitat monument istoric din Europa să se prăbușească, provocând emoții imense în Franța și în lume. Pompierii au reușit să salveze în întregime structura edificiului. De asemenea, turnul nordic a rezistat, doar unul dintre vitralii, care era în renovare, a picat. Cele 16 statui au fost date jos acum 4 zile pentru renovare, iar din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sf. Ludovic și mai multe obiectele importante.

Interiorul catedralei arată ca după bombardament, spune, însă, vicarul general al arhidiocezei pariziene, Philippe Marsset.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat că ”vom reconstrui Notre-Dame”, care s-a arătat întristat de incendiul de aseară.

”Notre-Dame este istoria noastră, literatura noastră, parte a spiritului nostru, locul marilor noastre evenimente, al epidemiilor, al războaielor, al eliberărilor noastre, epicentrul vieților noastre... De aceea, spun astăzi solemn: o vom reconstrui împreună”, a spus Macron.

Acesta a anunțat organizarea unei strângeri de fonduri pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris.

Familiile Arnault și Pinault, două dintre cele mai bogate familii din Franța, au anunțat deja că vor dona 200, respectiv 100 de milioane de euro pentru reconstrucția Catedralei Notre Dame din Paris, care a fost mistuită de incendiul izbucnit luni.