În caz de Brexit fără acord, bogăția produsă de Regatul Unit ar scădea cu 57,3 miliarde de euro pe an, adică aproape 900 de euro pe locuitor, iar cea a Uniunii Europene cu 40,4 miliarde, arată joi un studiu al institutului Bertelsmann, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Brexit ar putea afecta serios bazele celei mai mari zone economice din lume și Bruxelles-ul și Londra trebuie să facă tot ce le stă în putere ca să ajungă la un acord”, comentează Aart de Geus, președintele institutului german.

În afara Regatului Unit, Germania (9,5 miliarde de euro) și Franța (7,73) ar urma să completeze podiumul țărilor celor mai afectate de Brexit. Nicio țară din UE nu scapă de un efect negativ, Malta (-31 milioane de euro) și Cipru (-42 milioane de euro) fiind cele care vor negocia cel mai bine plecarea Regatului Unit.

Studiul arată de asemenea și nesurprinzător că regiunile cele mai apropiate de Regatul Unit vor fi cele mai afectate de Brexit, oricare ar fi scenariul, din cauza creșterii așteptate a prețurilor și consecințelor asupra productivității.

Astfel, irlandezii ar putea pierde până la 720 de euro pe locuitor în cel mai rău caz. Apoi, toate zonele situate de-a lungul Canalului Mânecii și Mării Nordului, din Bretania până în Olanda, vor fi cel mai mult afectate, cu un efect care se va disipă pe măsură ce înaintăm pe continent.

Scenariul unui “soft Brexit” abia dacă îndulcește acest tablou, completează Bertelsmann care precizează că este vorba de un efect întins pe mai mulți ani și că impactul ar trebui să fie mai ridicat în lunile care vor urma plecării.

În cazul unui Brexit cu acord, Regatul Unit nu ar pierde “decât” 32 de miliarde de euro pe an, iar Europa 22 de miliarde de euro.

Dimpotrivă, țări că Statele Unite sau China se vor descurcă bine în caz de Brexit.

Cu un scenariu fără acord, americanii pot spera să înregistreze 13,2 miliarde de euro ca bogăție suplimentară, față de chinezi, care ar înregistra 5,3 miliarde de euro.

Amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană este doar un ”plasture” dacă problemele de profunzime rămân nerezolvate, a declarat joi șefa districtului financiar City Of London, Catherine McGuinness, citată de Reuters.

Din punct de vedere al demersurilor Regatului Unit privind Brexitul, pare că serviciile financiare au fost ”împinse în fața autobuzului”, a declarat ea la conferință financiară.

”Este imperativ să evităm un Brexit fără acord. O extindere ar fi binevenită, să sperăm că partenerii din UE vor fi de acord. Dar (amânarea) ar fi doar echivalentă cu aplicarea unui plasture dacă problemele adânci sunt lăsate nerezolvate. Pentru mine, pare că sunt captivi într-o rotiță pentru hamsteri”, a declarat McGuinness.