Liderii europeni sunt gata să ofere Marii Britanii două opțiuni pentru o amânare Brexit-ului dincolo de data stabilită inițial în 29 martie, a declarat joi seara președinția franceză., potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prima opțiune: Dacă parlamentarii britanici aprobă săptămâna viitoare Acordul Brexit încheiat în noiembrie, data de Brexit va fi amânată până pe 22 mai, a spus aceeași sursă. Aceasta opiune a mai fost f

A doua opțiune: În cazul unei noi respingeri a Acordului, Londra va avea timp până la 12 aprilie să decidă organizarea de alegeri europene. Potrivit unei surse europene, Marea Britanie ar putea beneficia apoi de o amânare până la sfârșitul anului 2019.

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Marea Britanie se îndreaptă către un Brexit fără o înțelegere dacă Parlamentul britanic va refuza să ratifice acordul privind ieșirea din Uniunea Europeană, negociată între Theresa May și Bruxelles, relatează The Guardian.

"În cazul unui vot negativ, va exista automat scenariul fără înțelegere. Aceasta este situația. Noi suntem pregătiți", a avertizat liderul francez.

Premierul britanic Theresa May vrea să obțină de la Uniunea Europeană o amânare a Brexit-ului până pe 30 iunie, pentru a avea astfel timpul necesar pentru a convinge Parlamentul să îi aprobe acordul.

"Mă aflu aici, astăzi. pentru a discuta cu ceilalți lideri despre amânarea pe o perioadă scurtă de timp a articolului 50", a declarat May pentru reporteri, înainte de summit.

Mai multe surse au informat că UE nu este de acord cu extinderea până la sfârșitul lunii iunie, însă ar putea acorda o amânare până pe 22 mai.

Premierul britanic nu are nicio intenție de a revoca Articolul 50, privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în pofida unei petiții care a fost semnată de 1,6 milioane de persoane, a declarat joi un purtător de cuvânt, relatează Mediafax citând The Guardian.

Întrebat ce părere are Theresa May față de o petiție privind revocarea Articolului 50, purtătorul de cuvânt a declarat că May nu are această intenție.

Premierul britanic a declarat în mai multe rânduri că eșecul unui al doilea referendum ar afecta democrația țării.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul.

Jeremy Corbyn nu exclude posibilitatea revocării Articolului 50

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a declarat joi că refuză să excludă posibilitatea revocării Articolului 50, privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează site-ul cotidianului The Guardian, citat de Rador.

"Acestea sunt ipoteze. Până acum, suntem concentrați asupra a ce credem că este o urgență față de construirea unei majorități care să fie de acord cu o soluție", a declarat Corbyn.