Premierul Noii Zellande, Jacinda Ardern, a spus că guvernul este complet unit pentru a reforma legislația privind armele după atacul terorist din Christchurch în care 50 de persoane au murit, dar deocamdată nu sunt propuneri concrete, acestea urmând să vină până la sfârșitul săptămânii, relatează The Guardian.

Atac Noua ZeelandaFoto: Captura video

Potrivit premierului, cabinetul său sprijină schimbări a legii privind armele în ”principiu”, astfel că Jacinda Arden este așteptată să anunță zilele acestea măsuri cu privire la interzicerea armelor semi-automate.

Cu toate acestea, după o lungă întâlnire cu echipa sa de guvernare, Ardern a spus că discuțiile vor dura până la sfârșitul săptămânii cu privire la detaliile schimbării legii, deși a fost un acord ”în principiu”.

”În cel mult 10 zile de la acest act oribil de terorism vom anunța reformele care, cred eu, va face comunitatea noastră mai sigură”, a spus Ardern la o conferință de presă.

Australianul Brenton Tarrant, 28 de ani, care se autodescrie ca adept al supremației albe, a fost inculpat de crimă, după ce a ucis 50 de persoane în urma atacurilor armate ce au vizat două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă. Acesta fost plasat în arest preventiv până pe data de 5 aprilie, când urmează să apară din nou în instanță.

Suspectul a transmis în direct atacul asupra uneia dintre moschei. Înaintea atacului, acesta a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme și o „proclamație” de 74 de pagini în care își explică acțiunile.

Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” și „incitarea la violență” împotriva musulmanilor. Brenton Tarrant a oferit și o serie de detalii biografice și se descrie drept „etno-naționalist” și „fascist”.

Citește și: FOTO UPDATE Numele domnitorului Șerban Cantacuzino, pe un încărcător folosit în atacul de vineri din Noua Zeelandă / Numele lui Iancu de Hunedoara apare pe pușcă / Pe armă pare că scrie și Ștefan cel Mare