Rusia a anunţat vineri desfăşurarea unor sisteme defensive de rachete sol-aer S-400 în regiunea Kaliningrad, o enclavă rusă pe ţărmurile Mării Baltice, la frontiera cu UE, informează agențiile EFE şi TASS, citate de Agerpres.

KaliningradFoto: Google Maps

„Sistemele de rachetă S-400 Triumf au fost instalate pe poziţiile lor şi au început să protejeze spaţiul aerian din regiunea Kaliningrad”, informează serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică.

Anterior, Ministerul Apărării rus a indicat că astfel de sisteme antiaeriene au fost amplasate în peninsula Crimeea (Marea Neagră), anexată de Rusia în martie 2014, şi în regiunea Moscovei.

În cursul ultimelor luni ale anului 2018, Rusia a desfășurat baterii S-400 Triumf în regiunea Leningrad (nord-vest), învecinată cu Estonia şi Finlanda.

Sistemul antiaerian rus S-400 (cod NATO SA-21 Growler), de ultimă generaţie, are o rază lungă de acţiune şi este conceput pentru a distruge aeronave, rachete de croazieră şi balistice, dar şi ţinte la suprafaţă la o distanţă de până la 400 de kilometri.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat în septembrie anul trecut pregătirea unui nou program de reînarmare până în 2025 pentru menţinerea parităţii nucleare cu Statele Unite.