Sisteme de rachete sol-aer S-400, considerate unul dintre vârfurile de lance ale industriei militare ruse, au fost amplasate în regiunea Leningrad (nord-vest), a anunțat marți ministerul rus al Apărării, citat de AFP.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

"Cele mai moderne sisteme de apărare aeriană S-400 au fost puse în poziție de luptă în regiunea Leningrad (unde se află Sankt Petersburg) pentru a proteja instalațiile militare, administrative și civile", a precizat serviciul de presă al districtului militar al regiunii Vest, citat de agenția rusească Interfax.

Rachetele au fost fabricate în regiunea Astrahan (sud) înainte de a fi transferate 2.000 de kilometri spre nord, potrivit sursei citate.

Sisteme S-400 urmează să fie instalate începând cu 15 martie în apropiere de enclava rusă Kaliningrad, a adăugat Interfax.

Cu o rază teoretică de 400 km, S-400 este cel mai recent sistem de apărare aeriană și antirachetă al Rusiei.

Sistemul a fost vândut Indiei dar și Turciei, provocând furia aliaților occidentali ai Ankarei din cadrul NATO, în special a Statelor Unite, care acuză incompatibilitatea cu sistemele de apărare ale Alianței atlantice.