Republica Moldova se îndreaptă, cel mai probabil, spre o coaliție dintre Partidul Socialiștilor al preşedintelui Igor Dodon și Partidul Democrat, după refuzul Blocului electoral ACUM de a negocia cu cele două formațiuni, consideră analiștii politici. Acest scenariu ar însemna însă, potrivit experților, o subminare și mai mare a parcursului european al Republicii Moldova, potrivit Radio Chișinău.

R MoldovaFoto: Radio Chisinau

După refuzul Blocului ACUM de a forma coaliții cu PDM și PSRM, scenariul alegerilor anticipate nu poate fi exclus în totalitate, dar, cel mai probabil, Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor îl vor evita și vor crea o alianță formală sau neoficială, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Anatol Țăranu.

"După toate probabilitățile trebuie să ne așteptăm la o alianță de centru-stânga cu participarea socialiștilor și democraților. Această alianță ar putea fi și una informală, când nu va fi semnat un acord, dar va fi susținut, de exemplu, un guvern tehnocrat. O guvernare cu participarea socialiștilor ar însemna diminuarea intensității cursului european al Republicii Moldova”, a afirmat el.

Comportamentul și declarațiile PSRM și PDM după alegeri demonstrează o sincronizare dintre cele două formațiuni, dar, se pare, o coaliție între acestea sau anumite prevederi ale unui eventual acord nu convin Moscovei, consideră analistul politic Ion Tăbârță. În schimb, Moscovei îi convine starea de incertitudine din prezent, a apreciat expertul.

"Vedem, că nimeni nu mai discută subiectul integrării europene. Mai degrabă se discută în aspecte de echilibristică geopolitică, de <>. Totodată, nu avem și o reimpulsionare a relațiilor Republicii Moldova cu UE. Acest standby îi convine Moscovei”.

Maia Sandu şi Andrei Năstase, cei doi copreşedinţi ai blocului ACUM (format din Partidul Acţiune şi Solidaritate - PAS şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr - PPDA), au anunţat marţi că resping invitaţia Partidului Socialiştilor al preşedintelui Igor Dodon de a forma o alianţă în Parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, trei formațiuni politice - Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Blocul ACUM - au obținut un număr aproximativ egal de mandate. Partidul Democrat, aflat la guvernare, a invitat încă la scurt timp după scrutin Blocul ACUM la discuții, care de asemenea au fost refuzate. Și PDM a anunțat câteva principii pentru viitoarea alianță, unele fiind similare cu cele ale socialiștilor.