Australia a semnat luni un contract de producție cu constructorul francez Naval Group pentru o flotă de 12 submarine noi, în valoare de 50 de miliarde de dolari australieni ($ 35,5 miliarde), încheind o dispută de doi ani care punea la îndoială una dintre cele mai profitabile oferte din domeniul apărării din lume, relatează Reuters.

Submarin australian clasa Collins Foto: Wikipedia

Australia a selectat constructorul francez ca ofertant preferat pentru flota de submarine în 2016 înainte de alte oferte din Japonia și Germania.

Cu toate acestea, contractele finale au fost amânate pe fondul rapoartelor interne de presă privind costurile și întârzierile în producție. Australia și Naval Group au semnat un acord strategic de parteneriat, contractul general de ghidare a construcției, pentru a pune capăt impasului.

"Aceasta înseamnă că ne asigurăm că suntem în frunte când vinevorba de cele mairecente vase navale și putere de foc", a declarat premierul Scott Morrison reporterilor la Canberra.

Cele 12 submarine noi ale Australiei se află în centrul planului de a extinde semnificativ capacitățile militare pentru a proteja interesele strategice și comerciale din regiunea Asia-Pacific. Primul dintre noile submarine este programat să fie livrat la începutul anilor 2030 și ultimul în anii 2050.

Australia a respins ofertele companiilor japoneze Mitsubishi Heavy Industries și Kawasaki Heavy Industries, precum și pe cea a ThyssenKrupp AG din Germania, când a acceptat oferta franceză.

Naval Group este una din companiile care au depus ofertă și în România pentru construirea celor patru corvete multifuncționale, în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța. Ceilalți doi competitori sunt Damen, care deține șantierul naval Galați, și grupul Fincantieri care deține șantierele de la Brăila și Tulcera.

Procedura de achiziție a corvetelor a fost suspendată în 11 ianuarie după ce MApN a sesizat Parchetul militar cu privire la posibile nereguli, dar și pentru că Naval Group, prin Șantierul Naval Constanța, a atacat în instanță HG-ul în baza căreia se desfășura procedura de achiziție a corvetelor. Detalii despre procedura de achiziție a celor patru corvete și modernizare a celor două fregate actuale Type 22.