Cotractori militari privați care efectuează misiuni secrete pentru Rusia au zburat în Venezuela săptămâna trecută pentru a întări securitatea președintelui Nicolas Maduro, care se confruntă cu proteste din partea opoziției sprijinite de Statele Unite, au declarat două surse Reuters. O a treia sursă apropiată mercenarilor ruși a spus Reuters și că există un contingent al lor în Venezuela, dar nu a precizat când au venit și care este rolul lor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Moscova, care a ajutat guvernul socialist al lui Maduro cu miliarde de dolari, a promis săptămâna trecută că îl va sprijini după ce liderul opoziției, Juan Guaido s-a declarat președinte cu sprijinul Washingtonului.

Yevgeny Shabayev, lider al unei grupării paramilitare, ”Cazacii”, cu legături cu contractori militari ruși, afirmă că a auzit că numărul contractorilor ruși din Venezuela ar fi de circa 400.

Aceștia ar avea legătură cu așa numita grupare Wagner, al cărei membri, mai ales foști militari, au luptat clandestin în spirjinul forțelor rusești din Siria și Ucraina. Shabayev a spus că, din informațiile pe care le are de la o structură de securitate rusă, contingentul a zburat în Venezuela la începutul săptămânii trecute, o zi sau două înainte de startul protestelor opoziției.

El afirmă că ei au mers cu două avioane charter până în capitala cubaneză Havana, de unde au mers cu curse comercaile până în Venezuela.

Misiunea mercenarilor în Venezuela este să-l apere pe Maduro de orice încercare a simpatizanților opoziției din rândul propriului aparat de securitate de a-l aresta, potrivit lui Shabayev: ”Oamenii noștri sunt acolo pentru protecția lui”.

Rusia a denunțat, joi, „ingerințele străine distructive” în Venezuela, avertizând că acesta poate fi drumul către „o baie de sânge”.

Rusia nu a reușit să blocheze reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind criza din Venezuela care a fost solicitată de SUA după ce președintele Donald Trump l-a recunoscut pe liderul Opoziției Juan Guaido drept președinte interimar și i-a cerut lui Nicolas Maduro să se retragă.