Președintele venezuelean Nicolas Maduro a respins ultimatumul lansat de mai multe țări europene care i-au dat opt zile pentru convocarea alegerilor, descriind țările europene drept nerușinate. Asta, după ce Marea Britanie, Germania, Franţa şi Spania au anunţat sâmbătă după-amiază că ar putea să îl recunoască pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei în cazul în care Administraţia Nicolas Maduro nu va convoca în următoarele opt zile alegeri prezidenţiale anticipate, relatează Reuters și AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Ar trebui să retragă acest ultimatum, nimeni nu ne poate da nouă un ultimatum”, a declarat Maduro în interviu.

Într-un interviu pentru CNN Turk difuzat duminică și dublat în turcă din spaniolă, Maduro a spus de asemenea că liderul opoziției, Juan Guaido, a încălcat Constituția, autoproclamându-se lider.

Maduro a mai spus că este deschis dialogului și că o întâlnire cu președintele Trump, deși improbabilă, nu este imposibilă, în contextul în care Washington, care l-a recunoscut recunoscut pe Guaido ca lider, a cerut lumii să aleagă de partea cui este în Venezuela.

Guaidó a fost recunoscut președinte legitim de SUA, Canada și alte câteva puteri regionale, în timp ce liderii europeni au anunțat că sunt gata să îl recunoască pe liderul opoziției dacă Maduro nu organizează rapid alegeri libere, anticipate.

Cu sprijin internațional, Guaido va anunța duminică următoarea demonstrație, după o săptămână de mobilizare care a avut ca rezultat moartea a 29 de persoane și arestarea a peste 350 de persoane.

”Vom continua până la sfârșitul uzurpării un guvern de tranziție și alegeri libere”, a spus sâmbătă oponentul lui Maduro, în vârstă de 35 de ani.

Atașatul militar al Venezuelei din SUA l-a abandonat pe Nicolas Maduro și le-a cerut ofițerilor să treacă de partea liderului opoziției, Juan Guaidó, recunoscuându-l drept singurul președinte legitim, scrie Guardian. Cu toate acestea, forțele armate din Venezuela au rămas alături de Maduro.

Rusia a spus că ultimatumul este ”absurd”, iar ministrul venezuelean de Externe l-a catalogat drept ”copilăresc”.

Președintele turc Tayyip Erdogan și-a exprimat de asemenea sprijinul pentru Maduro într-o conversație telefonică.