Premierul britanic Theresa May a încercat luni seară să spargă blocajul parlamentar cu privire la Brexit propunând căutarea unor noi concesii din partea UE pentru a preveni controale vamale la granița irlandeză. May a spus că se va întoarce la Bruxelles pentru a discuta plasa de siguranță, menită să prevină revenirea la granița fizică între cele două Irlande după Brexit. De asemena, liderul conservator a anunțat că va aboli taxa pe care cetățenii europeni trebuie să o plătească pentru aplicarea la statutul de rezident permanent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu puțin timp rămas până când Regatul Unite trebuie să părăsească UE, pe 29 martie, nu există o înțelegere la Londra pentru cum și dacă să părăsească blocul UE, iar riscul unei ieșiri fără acord crește dramatic.

May a afirmat că, dacă parlamentarii s-au arătat îngrijoraţi de un Brexit fără acord, ei trebuie să înţeleagă că cea mai bună cale de a evita acest lucru este votarea unui acord. Cealaltă variantă ar implica extinderea Articolului 50, ceea ce UE nu îşi doreşte.

UPDATE 19.18: Guvernul britanic a fost avertizat de către ministrul Muncii și Pensiilor, Amber Rudd, că s-ar putea confrunta cu zeci de demisii ministeriale săptămâna viitoare dacă parlamentarilor conservatori li se va interzice să voteze pentru un plan pentru a opri un Brexit fără acord.

UPDATE 18.24: ”Voi continua să discut cu colegii mei săptămâna aceasta - inclusiv cu DUP - pentru a vedea cum să ne îndeplinim obligațiile”, inclusiv cea privind revenirea la o graniță ”într-un mod care va fi sprijinit de această Cameră”, a spus May. ”Și voi prezenta concluziile acestor discuții cu UE”, a adăugat liderul conservator, care încearcă de deblocheze situația, după ce acordul de ”divorț” convenit cu UE a fost votat masiv săptămâna trecută

Taxa de 65 de lire ce trebuia plătită de cetățenii europeni pentru a aplica la statutul de rezident permanent va fi abolită, pentru a nu exista piedici pentru cei care vor să rămână după Brexit. De asemenea, celor care au apucat deja să plătească, banii le vor fi înapoiați.

Premierul britanic și-a exprimat regretul pentru faptul că liderul partidului de opoziție nu a participat la discuțiile pentru un nou plan de Brexit.

De asemenea, May a spus că este foarte puțin posibil ca UE să extindă articolul 50 fără un plan de acord, iar Revocarea articolului 50 ar însemna să mergem ”împotriva rezultatului referendumului”.

May a respins ideea unui referendum.

Un al doilea referendum ar ”distruge coeziunea socială și va submina încrederea în democrația noastră”, potrivit acesteia.

Premierul spune că nu va fi redeschis acordul de la Belfast și că trebuie să respectăm în totalitate acordul de la Belfast.

Premierul britanic Theresa May a revenit luni în faţa parlamentului de la Londra cu un ''Plan B'' privind Brexit-ul, după ce legislativul a respins săptămâna trecută cu un vot covârşitor acordul pe care guvernul de la Londra l-a convenit cu Bruxelles-ul.

După ce a discutat duminică cu membrii cabinetului ei, Theresa May pare să se concentreze pe clauza de ''backstop'' (plasa de siguranţă) pentru frontiera nord-irlandeză, care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxellesul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa acestei frontiere, motivul principal pentru care deputaţii britanici susţinători ai ieşirii din UE au respins acordul.

Citește și: Londra deschide procedura pentru europenii care doresc să rămână în Regatul Unit după Brexit