Polonia: Primarul din Gdansk, înjunghiat duminică seara, a murit, anunță agenția de presă PAP, preluată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În ciuda tuturor eforturilor noastre, nu am reușit să-l salvăm", a declarat doctorul Tomasz Stefaniak, de la spitalul universitar din oraș.

Personalitate liberală foarte populară, primar în Gdansk din 1998, Pawel Adamowicz a fost înjunghiat de mai multe ori de un bărbat de 27 ani, ieșit în urmă cu câteva săptămâni din închisoare, unde ispășea o pedeapsă de 5 ani pentru atacuri armate în mai multe bănci.

Primarul în vârstă de 53 de ani, a pierdut o "cantitate enormă" de sânge, ceea ce a provocat o hipoxie (reducerea nivelului de oxigen în sânge), declarase cu câteva ore în urmă șeful serviciilor de sănătate din regiune, dr Jerzy Karpinski.

Undă de șoc

Agresiunea a provocat o undă de șoc în Polonia, țară care practic nu a cunoscut astfel de incidente violente de la căderea comunismului în urmă cu 30 de ani, cu excepția asasinării unui membru al partidului Dreptate și Justiție la Lodz, în 2010, de un bărbat care a invocat "ura" față de acest partid, aflat atunci în opoziție.

Comentatorii se întreabă dacă acest atac de la Gdansk a fost favorizat de violența în dezbaterea politică dintre PiS, aflat în prezent la putere, și opoziția centristă.

"Cred că ambianța generală din Polonia are o anumită responsabilitate. Se insultă, se atacă permanent. Există un climat de agresivitate în aer", a declarat Zygmunt, un bărbat de 30 de ani din Gdansk, care pleca de la centrul de transfuzii sanguine.

Agresorul criticase principalul partid de opoziție, Platforma Civică (PO).

Înainte de a fi arestat pe podiumul unde îl înjunghiase pe Adamowicz, acest bărbat afirmase că a fost aruncat nevinovat în închisoare și că a fost "torturat" de PO, care a susținut candidatura lui Adamowicz la alegerile municipale din toamna trecută, câștigate de acesta cu peste 64% din voturi. "Pentru asta trebuie să moară", a spus el.

Motivații personale

Dar, potrivit primelor informații, motivațiile agresorului, identificat drept Stefan W., par mai degrabă personale decât politice. În timpul petrecut în închisoare, sănătatea sa psihică s-ar fi deteriorat puternic, potrivit presei.

Bărbatul era audiat luni la parchetul din Gdanskmeurtre.

Polonezii se întreabă și despre securitatea la acest eveniment public, asigurată de o societate privată. Potrivit martorilor, agresorul avea un badge pe care scria "presa" care i-a permis să urce pe podium cu un cuțit de 14,5 centimetri.

Primarul a fost rănit grav la inimă la care s-au adăugat alte răni la diafragmă și organele din cavitatea abdominală. Pentru transfuzii s-au folosit circa 15 litri de sânge.

Atacul a avut loc cu puțin timp înainte de ora 20,00 (19,00 GMT) în fața a câtorva sute de persoane pe un podium ridicat pentru o acțiune caritabilă.

Citește si