La aproape două luni de a începerea mișcării, vestele galbene au ieșit din nou în stradă pentru a noua sâmbătă de manifestații pentru a demonstra că furia lor nu s-a stins, deși Emmanuel Macron a anunțat o dezbatere națională pentru a calma criza, relatează AFP. Mii de persoane au ieșit în stradă, iar 59 de persoane au fost reținute în urma ciocnirilor cu forțele de ordine.

Foto:

UPDATE: Violențele au paralizat din nou centrul Parisului, în Piaţa Charles de Gaulle, în zona Champs-Elysées, fiind lansate grenade lacrimogene. Mulţi dintre manifestanţi au venit echipaţi cu căşti, măşti de gaze şi fumigene.

Forţele de ordine au fost atacate cu "câteva proiectile" pe Bulevardul Wagram şi au replicat prin tiruri cu grenade lacrimogene și tunuri de apă.

Potrivit datelor furnizate de ministerul de interne, în jur de 8.000 de persoane protestează în capitala Franței, în total peste 30.000 în toată țara.

Pe rețelele de socializare au continuat apelurile la demonstrații în Paris și în alte orașe din Franța, iar autoritățile anticipează o mobilizare mai puternicî și mai radicală decât în săptămânile precedente.

În Capitală, unii dintre manifestanți, inclusiv una dintre figurile centrale ale mișcprii, șoferul Eric Drouet, au anunțat că se vor întâlni în vestul Parisului, în zona Ministerului Apărării, dar adevărata zonă va fi dezvăluită probabil în ultimul moment.

Ministerul francez de Interne a plănuit să mobilizeze 5.000 de polițiști și jandarmi în capitală, dar și dispozitive blindate ale jandarmeriei.

În total, aproape 80.000 de membri ai poliției trebuie să fie mobilizați în Franța.

Pe Facebook, peste 2.800 de oameni au spus că erau vineri gata să participe la protest.

Membrii mișcării de protest vestele galbene au vandalizat aproximativ 60% dintre camerele de radar din Franța.

Mișcarea de protest a luat naștere ca reacție la creșterea taxelor pe combustibil. Mai mulți protestatari simt că astfel de camere de înregistrare a vitezei sunt doar măsuri care generează profit și care iau bani de la săraci.

Franța plănuiește să-și actualizeze legislația cu privire la protestele nedeclarate ca urmare la mișcarea violentă ”vestele galbene”, iar prim-ministrul Edouard Philippe a spus că răspunsul guvernamental la nesupunere civilă nu va mai fi la fel de blând.

Începând din noiembrie, sute de mii de persoane au participat la protestele săptămânale organizate în Franţa de Mişcarea "Vestelor Galbene", care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi erodarea nivelului de trai.

Franţa a fost şocată de imaginile care au surprins protetatari cu cagule în confruntări cu forţele de ordine. Arcul de Triumf de la Paris a fost vandalizat, numeroase magazine au fost jefuite, iar mai multe mașini au fost incendiate în cursul acțiunilor de protest din săptămânile precedente.

Citește și: VIDEO Franța: Protestele „Vestelor Galbene” intră în a opta săptămână / Numărul manifestanților, în scădere / Ciocniri între forțele de ordine și protestatari