Curtea Constituțională lituaniană a decis vineri că Lituania trebuie să acorde permis de ședere soților străini ai cetățenilor homosexuali, chiar dacă uniunile persoanelor de același sex nu sunt recunoscute de către lege, relatează AFP.

Steagul LGBTFoto: Wikipedia

Într-o decizie istorică în ceea ce privește drepturile homosexualilor, Curtea a statuat că refuzul sistematic de a acorda permisul de ședere soților cetățenilor homosexuali este discriminatoriu și constituie un atentat la demnitatea umană.

”Refuzul de a acorda permisul nu poate fi bazat doar pe identitatea de gen sau orientarea sexuală”, arată Curtea în decizia sa.

Vladimir Simonko, președintele Ligii Lituaniene Gay, a salutat decizia, estimând că aceasta este un pas important spre a pune capăt discriminării.

”Este o decizie progresistă care trimite un mesaj important comunității LGBT și reponsabililor noștri politici”, a declarat V. Simonko pentru AFP, adăugând: ”Sper că acest lucru va duce la o atitudine mai pozitivă față de familiile homosexuale”.

Departamentul pentru migrații a declarat că își va schimba practicile și va începe să elibereze permisele de ședere pentru soții de același sex.

Constituția Lituaniei definește căsătoria drept uniunea dintre un bărbat și o femeie. Această țară majoritar catolică refuză recunoașterea legală a căsătoriile între persoane de același sex.

Decizia Curții Constituționale din Lituania vine după ce Curtea Europeană de Justiție a decis în luna iulie 2018 că ”soţul homosexual al unui cetăţean european are drept de sejur peste tot în Uniunea Europeană”.

Citește și: CCR în dosarul privind căsătoriile dintre persoane de același sex: Articolele sunt constituționale dacă recunosc dreptul la liberă circulaţie şi la şedere pe teritoriul României