În 2019, Rusia va implementa un sistem de rachete S-350 Vityaz de ultimă generație, de dimensiuni mici și mijlocii, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării. Totul face parte dintr-o acțiune mai amplă, care vizează înlocuirea sistemului S-300, considerat îmbătrânit, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În plus, în 2018, armata rusă a pus în funcțiune sistemele Pantsir-S și S-400 în Crimeea, în regiunea sa arctică, în enclavele Kaliningrad, de la Marea Baltică și în Khabarovsk, cea mai estică zonă a Rusiei.

Rusia continuă astfel demonstrațiile de forță militară din ultimii ani, după implicarea sa în conflictul sirian și în conflictul cu Ucraina, care a culminat cu anexarea peninsulei Crimeea, în 2014, și a dus la răcirea relațiilor cu Occidentul.

Recent, după o dispută îndelungată referitoare la subiectul rachetelor cu rază lungă de acțiune, Washingtonul a amenințat că va ieși din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), semnat în 1987, susținând că noua rachetă rusească Novator 9M729 încalcă pactul. Tratatul interzice staționarea în Europa a rachetelor terestre cu rază scurtă și intermediară.

Rusia respinge acuzațiile potrivit cărora rachetele sale ar încălca acordul INF și acuză la rândul ei Statele Unite că inventează pretexte pentru a ieși din tratat și a putea dezvolta, astfel, noi rachete.

Vladimir Putin a supravegheat, miercuri, testarea cu succes a noului sistem de rachete hipersonice Avangard, pe care președintele rus îl descria drept "arma absolută". Acesta poate transporta ogive nucleare și convenționale, a anunțat Kremlinul.

Recent, Vladimir Putin cerea măsuri rapide pentru înarmarea Rusiei cu arme capabile să penetreze scuturile antirachetă.