Vladimir Putin a supravegheat, miercuri, testarea cu succes a noului sistem de rachete hipersonice Avangard, pe care președintele rus îl descria drept "arma absolută". Acesta poate transporta ogive nucleare și convenționale, a anunțat Kremlinul, citat de agenția RIA Novosti, potrivit Reuters.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Testul - care a avut loc în Extremul Orient rus - a fost observat de președintele Vladimir Putin de la distanță, dintr-o clădire din Moscova a ministerului rus de apărare.

În luna martie, Vladimir Putin anunța mai multe noutăți în domeniul înarmării, vorbind inclusiv despre sistemul de rachete Avangard.

Sistemul de rachete Avangard a fost prezentat cu fast în primăvară de către Vladimir Putin, fiind descris ca fiind capabil să se deplaseze în straturile dense ale atmosferei cu o viteză hipersonică de peste 20 Mach. Când se deplasează spre țintă, racheta poate fi manevrată brusc - lateral sau pe înălțime - iar acest lucru ar face-o invulnerabilă la sistemele de apărare anti-rachetă și de apărare anti-aeriană.

"Este un sistem de rachete intercontinental, nu balistic. E arma absolută (...) Zboară cu Mach 20, de 20 de ori viteza sunetului. Nu cred că vreo țară va dispune de o astfel de armă în anii următori. Noi o avem deja", susținea Putin, precizând că acesta va intra în serviciul armatei în 2019.

Recent, Vladimir Putin cerea măsuri rapide pentru înarmarea Rusiei cu arme capabile să penetreze scuturile antirachetă.

"Este necesar să trecem mai repede la armament modern care posedă capacități sporite de penetrare a scuturilor antirachetă. Următoarea pe agendă este producția în serie și livrarea sistemelor de rachete globale Avangard către trupe," declara Putin, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Ministerul rus al Apărării.