Președintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că firmele militare private rusești, în special grupul Wagner, cu acțiuni în Siria și alte zone din Africa, au "dreptul să muncească" atât timp cât respectă legea, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În ceea ce privește prezența lor în străinătate, repet că nu încalcă legea rusă, atunci au dreptul să muncească și să-și apere interesele comerciale în cele patru colțuri ale lunii", a afirmat Putin, în conferința anuală de presă.

Legea rusă interzice totuși societățile militare private, lăsând mercenarii într-o zonă gri. Grupări militare private rusești sunt suspectate în ultimele luni de prezența în mai multe zone de conflict, din estul Ucrainei până în Siria și Republica Centrafricană. Printre ele, cea mai cunoscută este gruparea Wagner, suspectată că aparține unui om de afaceri apropiat lui Putin, Evgheni Prigojin.

În iulie, trei ziariști ruși care anchetau prezenta Wagner în Republica Centrafricană au fost asasinați. Evgheni Prigojin este suspectat că deține și Internet Research Agency (IRA), o societate considerată de justiția americană drept o fermă de trolli plătită de Kremlin pentru campanii de propagandă pe Internet.

Prigojin este supranumit "bucătarul lui Putin". Apropiat al președintelui rus, acest om de afaceri din Sankt Petersburg a făcut avere în industria de restaurare și a încheiat numeroase contracte cu armata.

Citește și: Evgheni Prigojin, cunoscut ca „bucătarul-șef” al lui Putin și condamnat de SUA pentru amestecul în alegerile prezidențiale din 2016, își extinde influența în Africa