Prețurile de consum au crescut în Venezuela cu 1,3 milioane la sută în anul care se încheie, a anunțat luni Adunarea Națională, controlată de opoziție, în condițiile în care hiperinflația și recesiunea afectează țara, scrie Mediafax citând Reuters.

Magazin din VenezuelaFoto: Agerpres/EPA

Fondul Monetar Internațional (FMI) a prognozat la începutul acestui an că inflația ar urma să atingă 1 milion la sută în 2018 și 10 milioane la sută anul viitor. Inflația lunară a scăzut la 144% în noiembrie, de la 148% în luna anterioară și 233% în septembrie, arată într-un raport Adunarea Națională.

La sfârșitul lunii trecute, președintele socialist Nicolas Maduro a majorat cu 150% salariul minim lunar, la 4.500 de bolivari, adică mai puțin de 10 dolari la cursul de schimb al pieței negre. Cetățenii s-au plâns că nu-și pot permite produsele de bază, în ciuda unei creșteri a salariului minim de 60 de ori, în august.

Adunarea Națională a devenit singura sursă de încredere pentru datele privind inflația, pentru că guvernul a oprit publicarea indicatorilor economici cu ani în urmă, după ce prețurile la petrol au scăzut. FMI a făcut presiuni asupra Venezuelei pentru a furniza date economice oficiale, au declarat surse săptămâna trecută.

Maduro dă vina pe "războiul economic" care a fost cauzat de interese interne, dar și de Statele Unite. Criticii spun că politicile sale intervenționiste și tipărirea de bani pentru a finanța deficitul fiscal sunt cauzele hiperinflației și a penuriei de bunuri de bază.