​La trei zile de la incidentul din strâmtoarea Kerci, unde Rusia a deschis focul asupra trei nave ale Marinei Ucrainei, Președinția Republicii Moldova a reacționat spunând că orice acțiune care poate duce la înrăutățirea situației din regiune, și așa dificilă, este foarte periculoasă. Reprezentanții Președinției spun că autoritățile de la Chișinău sunt îngrijorate de posibile dificultăți cu care ar putea să se confrunte cetățenii și exportatorii moldoveni ce tranzitează Ucraina, deja apărând primele semnale în acest sens.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoritățile de la Chișinău se declară convinse că cele două țări își pot soluționa neînțelegerile și conflictele pe cale pașnică.

Reacția a venit din partea consilierului prezidențial Maxim Lebedinschi, printr-un mesaj pe Facebook, scrie presa din Republica Moldova.

"Orice acțiune care poate duce la înrăutățirea situației și așa dificile din regiune este foarte periculoasă, iar noi suntem convinși și sperăm că cele două țări prietene ale Republicii Moldova își pot soluționa neînțelegerile și conflictele prin dialog, pe cale pașnică și diplomatică", afirmă Maxim Lebedinschi.

El spune că autoritățile de la Chișinău sunt îngrijorate de posibile dificultăți cu care ar putea să se confrunte cetățenii și exportatorii moldoveni ce tranzitează Ucraina, deja apărând primele semnale în acest sens.

Consilierul prezidențial mai afirmă că autoritățile de la Chișinău analizează "foarte atent" situația la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, pe segmentul transnistrean, pentru "a exclude și a preîntâmpina orice provocări", iar secretarul Consiliului Suprem de Securitate este în legătură permanentă cu conducerea instituțiilor abilitate.

"Încă o dată, sperăm că acest episod îngrijorător nu va avea consecințe grave pentru securitatea regională și își va găsi o rezolvare politică pașnică”, a mai scris consilierul prezidențial pe pagina sa de Facebook.

Premierul moldovean Pavel Filip declara marți că Moldova va susține Ucraina în conflictul cu Rusia. "Ne pare rău, pentru că este vorba despre securitatea regională şi nu poate să nu ne îngrijoreze acest lucru. Aşa cum am făcut-o şi altă dată, suntem cei care susţinem Ucraina. Nu ar trebui să simţim acest impact nemijlocit pe teritoriul Republicii Moldova, dar situaţia tensionată nu poate să ne izoleze. Vrem noi sau nu vrem, această situaţie tensionată care ţine de securitatea în regiune, afectează nu doar RM, dar toată regiunea", a declarat Pavel Filip, citat de publika.md.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat intrarea în vigoare a legii marțiale pentru o perioadă de 60 de zile, în contextul incidentului din Strâmtoarea Kerci, după ce trei nave ale marinei ucrainene au fost sechestrate de forțele speciale rusești, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt.