Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus miercuri că două țări aliate precum Franța și America ar trebuie să se poarte una cu cealaltă cu respect și că Franța a fost un aliat al SUA, nu un stat vasal, după ce președintele Donald Trump l-a atacat pe Twitter, relatează Reuters.

MacronFoto: Captura video

În cinci postări consecutive pe Twitter, după vizita sa în Franța, Trump a spus despre francezi că ”au început să învețe germana la Paris înainte să vină SUA”, făcând o aluzie foarte puțin diplomatică legată de ocupația Germaniei naziste din 1940 până la eliberarea Franței de către Aliați, un episod foarte traumatizant în Hexagon.

"Emmanuel Macron a sugerat crearea propriei lor armate pentru a apăra Europa împotriva Statelor Unite, Chinei și Rusiei. Dar a fost Germania în Primul și în al Doilea Război Mondial", a scris Trump pe Twitter.

”În fiecare moment al istoriei noastre, am fost aliați, așadar ca între aliați se cuvine respect”, a spus Macron, citând sprijinul Franței pentru Războiul de indepndență al Americii și sprijinul Americii în timpul celor două războaie mondiale.

”Nu cred că francezii se așteaptă ca eu să răspund la tweet-uri, ci să continu această istorie importantă”, a mai spus Macron.

”Eu cred că joacă politică și îl las să joace politic”, a adăugat Macron.

Întrebat despre sugestia lui de a crea o armată europeană, pe care Trumpa ciriticat-o, Macron a spus: ”Statele Unite sunt aliatul nostru istorie și va continua să fie. Este aliatul alături de care riscăm orice, cu care ducem cele mai complicate operațiuni. Dar a fi aliat nu înseamnă a fi un stat vasal”, a spus Macron.