De-abia revenit de la Paris, unde a participat la ceremoniile pentru marcarea a 100 de ani de la Armistițiul care a pus capăt Primului Război Mondial, Donald Trump a declanșat marți un atac dur la adresa președintelui francez Emmanuel Macron, care are o "cotă de popularitate foarte redusă", scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Într-o serie de tweet-uri matinale cu un ton dur, președintele SUA a revenit asupra propunerii omologului său francez de a crea o armată europeană, caracterizată deja drept "foarte insultătoare" de către liderul de la Casa Albă la aterizarea sa în Franța, la începutul weekendului de comemorare a centenarului sfârșitului Marelui Război.

"Emmanuel Macron a sugerat crearea propriei lor armate pentru a apăra Europa împotriva Statelor Unite, Chinei și Rusiei. Dar a fost Germania în Primul și în al Doilea Război Mondial", a scris Trump pe Twitter.

"Cum a mers asta pentru Franța? Au început să învețe germana la Paris înainte să vină Statele Unite", a ironizat el, într-o aluzie foarte puțin diplomatică legată de ocupația Germaniei naziste din 1940 până la eliberarea Franței de către Aliați, un episod foarte traumatizant în Hexagon.

"Plătiți pentru NATO sau nu", a continuat el, reluând o cerere recurentă la adresa țărilor europene membre ale Alianței nord-atlantice de a-și mări cheltuielile militare pentru a-și reduce dependența de americani.

Criticile lui Trump nu au ținut cont de faptul că președintele francez a justificat exact din această optică de ce pledează în sensul unei "adevărate armate europene". Liderul de la Casa Albă nu a digerat că Macron a evocat, în același timp, necesitatea de a "apăra" Bătrânul Continent de "China, Rusia și chiar de Statele Unite ale Americii" în domeniul spațiului cibernetic.

Atacul l-a vizat apoi direct pe Emmanuel Macron și bilanțul său în fruntea Franței.

"Problema este că Emmanuel Macron suferă de o foarte slabă cotă de popularitate în Franța, 26%, și de o rată a șomajului de aproape 10%", a scris Donald Trump, folosind datele celui mai recent sondaj al institutului francez Viavoice.

"MAKE FRANCE GREAT AGAIN", a adăugat Donald Trump, cu majuscule.

Nu a ratat nici domeniul economic, atacând subiectul vinului, un produs emblematic în Franța. "Problema este că Franța face foarte dificilă sarcina SUA de a-și vinde vinurile în Franța și aplică taxe foarte mari, în condițiile în care Statele Unite fac ușoară această sarcină pentru vinurile franceze și aplică tarife foarte reduse", a mai spus Trump.

Emmanuel Macron pare să descopere de-abia acum experiența altor lideri europeni. În condițiile în care Macron a fost până acum relativ scutit de furia lui Trump, Angela Merkel, Theresa May sau Justin Trudeau au făcut obiectul atacurilor celui de-al 45-lea președinte al SUA, suspectat uneori că se înțelege mai bine cu liderii unor țări adversare decât cu propriii săi aliați.