Cancelarul german Angela Merkel a susținut la rândul său, marți, în fața Parlamentului European, la Strasbourg, crearea la un moment dat a „unei veritabile armate europene”, la scurt timp după o controversă aprinsă pe acest subiect între Donald Trump și Emmanuel Macron. Merkel a propus totodată „constituirea unui consiliu de securitate european”, pentru consolidarea politicii externe a Uniunii Europene, relatează AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

„Trebuie să elaborăm o viziune care să ne permită să ajungem într-o zi la o veritabilă armată europeană”, a declarat Angela Merkel în discursul susținut marți în fața eurodeputaților, care au aplaudat-o și au huiduit-o deopotrivă.

Liderul german a amintit totodată în plenul PE, unde a fost invitată să se exprime cu privire la viitorul Europei, că a propus „constituirea unui consiliu de securitate european, cu o președinție rotativă în cadrul căreia deciziile importante vor putea fi luate mai rapid”.

„Nu este vorba de o armată contra NATO, vă rog...”, a adăugat Merkel pe subiectul armatei europene. „Ar putea fi o completare bună a NATO, nimeni nu vrea sa pună sub semnul întrebării relațiile clasice”, a susținut ea.

Săptămâna trecută, președintele francez Emmanuel Macron a propus crearea unei „veritabile armate europene” pentru protejarea Bătrânului Continent și a evocat necesitatea „apărării față de China, Rusia și chiar Statele Unite ale Americii” în domeniul spațiului cibernetic.

Declarațiile lui Macron au declanșat furia președintelui american Donald Trump, care a denunțat aceste propuneri drept „extrem de insultătoare”, chiar înainte de sosirea sa la Paris, în weekend, pentru a participa la ceremoniile dedicate împlinirii a 100 de ani de la Armistițiul care a pus capăt Primului Război Mondial.

Marți, Donald Trump l-a atacat din nou cu virulență pe Emmanuel Macron, cu o nouă aluzie la această propunere de armată europeană.

Donald Trump le cere cu regularitate tărilor europene membre ale NATO să își sporească cheltuielile pentru apărare, considerând că SUA asigură o parte mult prea mare din bugetul Alianței Nord-Atlantice.