Senatorii democrați iau în considerare să îl dea în judecată pe Donald Trump, pentru că președintele american a ignorat linia de succesiune la Departamentul de Justiție și a lipsit senatori de rolul lor constituțional de ”consultanță și aviz” în anumite numiri prezidențiale, relatează Reuters. Asta, după ce președintele american l-a înlocuit miercuri pe procurorul general Jeff Sessions, care și-a dat demisia, cu Matthew Whitaker.

Donald TrumpFoto: YouTube

Analiștii americani contestă procedura demisiei procurorului general, Jeff Sessions, şi modul în care a fost numit succesorul acestuia, Matt Whitaker.

Demisia lui Jeff Sessions, secretarul american al Justiţiei şi procuror general, a generat semne de întrebare privind continuarea investigaţiei privind ingerinţele electorale ruse, iar politicieni democraţi au avertizat că ar putea izbucni o "criză constituţională".

Jeff Sessions i-a transmis demisia sa lui John Kelly, şeful de cabinet de la Casa Albă. "Domnule preşedinte, la solicitarea dv., îmi prezint demisia", a scris Jeff Sessions, lucru care a generat obiecţii ar fi vorba de o demisie.

"Înlăturarea lui Jeff Sessions de către preşedintele Donald Trump şi anunţul privind numirea în locul lui a şefului de cabinet al secretarului Justiţiei, Matthew Whitaker, care va fi procuror general interimar, constituie o evoluţie alarmantă privind desfăşurarea activităţilor procurorului special Robert Mueller", comentează NBC News.

Sessions a fost criticat în mod repetat de Trump pentru că s-a recuzat de la coordonarea anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA din 2016.

Trump a anunţat printr-un mesaj pe Twitter numirea ca interimar, în funcţia care implică şi prerogative de ministru al justiţiei, a şefului de cabinet al lui Sessions, Matthew Whitaker.