Deja în colimatorul autorităților, anarhiștii ruși se tem de noi lovituri după atentatul sinucigaș al unui adolescent care a vizat sediul serviciilor secrete interne, săptămâna trecută, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În vârstă de 17 ani, Mihail Jlobitski s-a detonat în 31 octombrie la intrarea în filiala locală a serviciilor rusești de securitate (FSB) în Arhanghelsk, rănind trei angajați. În urma atacului a fost deschisă o anchetă pentru "act terorist".

Câteva minute înainte de explozia dispozitivului artizanal, un mesaj de anunț a fost postat sub pseudonim pe contul de Telegram al unei grupări anarhiste.

Pe rețeaua socială rusească VKontakte, adolescentul se prezenta drept Serghei Naceaev, un celebru anarhist rus din secolul al XIX-lea care pleda pentru violență.

Deși nu a fost evocată explicit de autorități, pista anarhistă a fost imediat privilegiată de presa rusă, precum cotidianul Moskovski Komsomolets care se întreba în deschidere: "Anarhismul: mama terorii?"

Acest atac a pus în lumină o mișcare anarhistă mai degrabă modestă dar deja sub presiunea autorităților, care sunt foarte atente să evite orice contestare și care și-au accentuat în ultimii ani supravegherea internetului. FSB a deschis mai multe anchete în ultimele luni împotriva unor tineri anarhiști.

Activi în Rusia din anii 1850, anarhiștii au vizat în ultimii ani autoritățile, incendiind mașini ale poliției sau aruncând cu cocktailuri Molotov sediile locale ale partidului puterii Rusia Unită.

Cu toate acestea, ultimul atac soldat cu victime și comis de anarhiști îl întâlnim la începutul secolului XX.

"Nimic eroic"

Contactați de AFP, mai mulți anarhiști ruși spun că nu îl cunoșteau personal pe Mihail Jlobitski.

Unul dintre ai, care a preferat să-și păstreze anonimatul, face parte din gruparea anarhistă "Autoapărarea poporului", care gestionează un grup de discuții pe Telegram unde Jlobitski a postat în mai multe rânduri.

"Părea cineva normal cu o poziție hotărâtă", spune acest militant, care regretă "moartea tragică a unui puști de 17 ani".

Un alt anarhist, care a preferată și el anonimatul, a spus că nu vede nimic "eroic" în acest act. "E o situație tragică. O persoană a murit și sistemul nu a suferit niciun prejudiciu", a declarat acesta.

"Va exista și mai multă represiune, este singurul rezultat pe care îl văd pentru moment", apreciază anarhistul.

Potrivit acestuia, militanți din mai multe regiuni l-au informat deja că serviciile de securitate efectuează interogatorii în mediile anarhiste după atentat.

La Krasnodar, în sudul Rusiei, serviciile de securitate au convocat circa 60 de persoane care fac parte dintr-un grup de discuții politice online pentru interogatorii, a declarat un militant pentru drepturile omului, Valentina Dehtiarenko.

"Obsesia antirevoluționară"

În martie, un militant anarhist din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, a declarat că a fost agresat de agenți FSB. Acesta a reușit să fugă din peninsulă.

Un anarhist ucrainean, Alexandr Koltcenko, și el tot din Crimeea, ispășește o pedeapsă de 10 ani de închisoare în Rusia. Acesta a fost judecat alături de regizorul ucrainean Oleg Sențov, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism.

Din 2017, FSB a deschis mai multe anchete împotriva unor tineri militanți din Sankt Petersburg (nord-vest) și Penza (sud-vest). Un site anarhist Avtonom.org afirmă că tinerii au fost arestați și torturați.

În opinia militantului de stânga și ziaristului Ilia Budraițkis, aceste arestări se înscriu în "obsesia antirevoluționară" a statului rus, care încearcă să reprime tot ceea ce s-ar putea transforma într-o mișcare de contestare.

"Au arestat tineri care nu se cunoșteau, din diferite orașe, i-au reunit într-un singur grup și au fabricat un dosar în jurul unei organizații fantomă", a spus acesta.

Ziaristul crede că adolescentul din Arhanghelsk a acționat de unul singur dar se teme că vor urma noi măsuri de represiune ale FSB împotriva anarhiștilor: "E în logica lor. Vor să se folosească de asta pentru a prinde și alte grupuri".