Ministrul german de Interne Horst Seehofer a anunțat luni demiterea șefului Informațiilor interne, din cauza criticilor împotriva coaliției guvernamentale, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hans-Georg Maassen, 55 de ani, căruia i se ceruse în trecut să devină consilier al ministrului, în urma unui precedent scandal, a fost definitiv îndepărtat din funcția publică.

Acesta le-a declarat omologilor săi europeni, potrivit textului unui discurs susținut în 18 octombrie la Varșovia, că este victima aripii "stângii radicale" a coaliției cancelarului Angela Merkel.

"În discursul său, a folosit formulări inacceptabile", a declarat luni Seehofer, denunțând atacul acestuia față de Partidul Social-Democrat (SPD), o formațiune de centru stânga aliată cu mișcarea conservatoare a lui Merkel.

Ministrul de Interne a mai spus că este "inacceptabil" faptul că Maassen a calificat drept "naivă" politica migratorie a guvernului.

Maassen este sub focul criticilor din 7 septembrie, când a dezmințit existența unor "vânători colective" de migranți, denunțate de Angela Merkel după protestele împotriva imigranților din Chemnitz, în fosta RDG.

Acesta a afirmat că o înregistrare video legată de acest subiect și difuzată pe rețelele sociale era falsă, în condițiile în care aceasta era reală. O parte a clasei politice l-a acuzat pe acesta că are legături prea strânse cu formațiunea de extremă dreapta AfD.

SPD a cerut demiterea sa și a amenințat cu căderea guvernului în condițiile în care ministrul de interne, în conflict cu Merkel, îl susținea pe șeful Informațiilor interne.

S-a ajuns la un compromis, prin care Maassen urma să renunțe la post și să devină consilier al ministrului.

Acesta a recidivat însă în discursul din 18 octombrie, când a acuzat inclusiv faptul că presa și politicienii "seamănă dezinformarea" atunci când denunță vânătoarea de migranți.