Președintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri față de "consecințele cele mai grave" care pot apărea în urma diviziunilor între Bisericile ortodoxe, după decizia Patriarhatului din Constantinopol de a recunoaște o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Mi-ar plăcea să subliniez un lucru: politizarea unui domeniu atât de sensibil aduce întotdeauna consecințele cele mai grave, în primul rând pentru cei care o fac", a declarat Putin, la un forum care reunește la Moscova reprezentanți ai diasporei rusești.

Este pentru prima oară când președintele rus se pronunță asupra crizei în urma căreia Patriarhatul Moscovei a rupt legăturile cu Patriarhatul din Constantinopol.

Acesta a acuzat "tentative de a rupe legăturile" dintre biserica rusă și credincioșii săi din străinătate.

"Datoria noastră comună - înainte de toate în fața oamenilor - este să păstrăm unitatea spirituală și istorică" a ortodocșilor, a subliniat președintele rus.

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut, pe 11 octombrie, la capătul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, punând capăt la 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei. Acest lucru ridică semne de întrebare legate de milioane de credincioși din Ucraina, unde biserica rusă se bucură de o influență mare.

Într-un comunicat difuzat la finalului Sfântului Sinod, Patriarhatul Constantinopolului a anunțat „reînnoirea deciziei deja luate conform căreia Patriarhia Ecumenică va proceda la acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei”.

Sfântul Sinod a decis de asemenea să îl „restabilească în funcția sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, cel care a proclamat după obținerea independenței Ucrainei un Patriarhat independent de tutela rusă, fapt ce a dus la excomunicarea sa de către Moscova.

Biserica Ortodoxă Rusă a denunțat imediat decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol drept „o catastrofă” și o „schismă”.

„Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine și în general pentru întreaga lume ortodoxă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhului rus Kirill, Alexander Volkov, citat de agenția de presă rusă Ria Novosti. „De fapt, putem califica ceea ce s-a întâmplat astăzi drept legalizarea unei schisme”, a continuat Volkov. „Patriarhia Constantinopolului a depăşit linia roşie”, a adăugat acesta. Ulterior, Biserica Ortodoxă Rusă a rupt legăturile euharistice cu Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului.

Patriarhul ortodox rus Kiril a refuzat să recunoască acesta decizie și a denunțat Patriarhatul din Constantinopol drept "schismatic".

Furioasă, Biserica rusă, care revendică cel mai mare număr de credincioși în lumea ortodoxă, a anunțat ruperea legăturilor cu Constantinopol, cel mai vechi Patriarhat din lume.

Biserica Patriarhatul Moscovei dispune în Ucraina de cel mai mare număr de parohii (peste 12.000), dar Patriarhatul Kievului are cel mai mare număr de credincioși, potrivit sondajelor.

La sfârșitul săptămânii trecute, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a recomandat Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului și Patriarhiei Moscovei să ajungă împreună la o soluție la problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

„​Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei.

Sfântul Sinod subliniază totodată faptul că unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii. Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni. De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulțirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog și reconciliere a iubirii creștine fraterne, care oferă adevărata libertate”, se arată în comunicat.