BOR cere Patriarhiei Ecumenice și Patriarhiei Moscovei să găsească împreună o soluție la problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina
„Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei.
Sfântul Sinod subliniază totodată faptul că unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii. Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni. De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulțirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog și reconciliere a iubirii creștine fraterne, care oferă adevărata libertate”, se arată în comunicat.
Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut, pe 11 octombrie, la capătul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina.
Într-un comunicat difuzat la finalului Sfântului Sinod, Patriarhatul Constantinopolului a anunțat „reînnoirea deciziei deja luate conform căreia Patriarhia Ecumenică va proceda la acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei”.
Sfântul Sinod a decis de asemenea să îl „restabilească în funcția sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, cel care a proclamat după obținerea independenței Ucrainei un Patriarhat independent de tutela rusă, fapt ce a dus la excomunicarea sa de către Moscova.
Biserica Ortodoxă Rusă a denunțat imediat decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol drept „o catastrofă” și o „schismă”.
„Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine și în general pentru întreaga lume ortodoxă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhului rus Kirill, Alexander Volkov, citat de agenția de presă rusă Ria Novosti. „De fapt, putem califica ceea ce s-a întâmplat astăzi drept legalizarea unei schisme”, a continuat Volkov. „Patriarhia Constantinopolului a depăşit linia roşie”, a adăugat acesta. Ulterior, Biserica Ortodoxă Rusă a rupt legăturile euharistice cu Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Holinesdeniel care pe Intai Decembrie 2017 Saruta Supus Sutana lui Kiril
Rushine...
La intalnire e filmat ca doar s-au sarutat reciproc pe obraji ,,tovaraseste".
Deci, bati campii !
Daca s-ar amesteca Dumnezeu ar putea fi criticat ca a facut Legile Naturii de asa natura incat aproape toti conducatorii umani care apar pe Pamant sa fie prosti / nepotriviti, iar Dumnezeu trebuie sa aleaga in locul oamenilor. Dar Dumneazeu cred ca nu a facut asa Legile Naturii. Deci daca oamenii isi aleg conducatori prosti / nepotriviti este propria lor responsabilitate si merita sa plateasca pentru eventuale greseli de alegere.
Patriarhia de Moskova vrea ca dominatia politica mascata prin biserica ortodoxa rusa sa faca jocul de destabilizare a Ukrainei.Popii de Moskova sunt curat ofiteri KGB.In Rusia biserica este instrument al puterii politice.Nu are treaba cu salvarea sufletelor crestinilor rusi.
In Romania biserica se ocupa de acelasi lucru din vremea fanariotilor.Sa faca jocurile puterii si sa determine bietii oameni sa rabde abuzurile puterii.Pentru asta credinciosii trebuie sa si plateasca.
Lasa pan-orthodoximsm, ocupa-te de pan-Uniunea-Europeana daca vrei unitate intre oameni. cauta-i pe cei cu care avem lucruri in comun, nu dusmanii nostri. Rusii sunt dusmanii nostri, si nu pentru ca vrem noi ci pentru ca vor ei, si n-ai cum sa schimbi asta. Intelegi? Daca nu-ntelegi, mai du-te drakului, si nu mai baga prostii in capul oamenilor nevoias de la tara.
La urma urmei, nu de biserica au nevoie satele Romanesti (si orasele, ma rog), ci de toalete civilizate, puncte medicale civilizate, scoli cu profesori calificati, job-uri decente.
Pentru astea trebuie dezvoltare profesionala prin scoala (incepand cu stiinta si tehnologia), nu indoctrinarea primitiva a religiei.
Lasai dracului bisericile. Aduceti INTERNETUL in satele Romanesti, caci asta poate ajuta dezvoltarea satelor prin stimularea educatiei si conectarii la viata sociala si economica a lumii.
Nu produc nimic poate doar dezbinare sociala!! Privilegiul de a functiona ca un SRL fara taxe e de ajuns.