Cancelarul german Angela Merkel a spus liderilor partidului său că nu va mai candida pentru șefia formațiunii creștin-democrate (CDU) la alegerile de la începutul lunii decembrie, a declarat pentru Reuters o sursă de rang înalt din partid.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Angela Merkel a anunțat membrii partidului său că nu dorește să mai candideze la un nou mandat de cancelar după finalizarea celui actual, în 2021, potrivit AFP.

"A spus" că vrea să rămână cancelar dar "va fi ultimul său mandat", a declarat o sursă, sub acoperirea anonimatului.

Merkel este președintele CDU din 2000 și cancelar din 2005.

Faptul că va renunța la candidatură înseamnă că în partid se va demara o competiție pentru postul de viitor cancelar al Germaniei.

Informația privind intențiile lui Merkel a făcut ca moneda euro să scadă la minimul ședinței de tranzacționare de luni.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formaţiunea cancelarului german Angela Merkel, a primit o nouă lovitură din partea alegătorilor, obținând27% din voturi la scrutinul regional de duminică din landul Hesse, în scădere cu 10% față de alegerile anterioare.

Renunțarea la șefia partidului va permine unui nou președinte al CDU să își consolideze poziția înainte de următoarele alegeri naționale, ce vor avea loc în 2021. Merkel ar vrea să fie urmată de secretarul general al formațiunii, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Slăbirea poziției lui Merkel pe plan intern ar putea să-i afecteze capacitatea de lider al Uniunii Europene într-o perioadă când blocul comunitar se confruntă cu Brexitul, cu criza bugetară din Italia și cu perspectiva ca partidele populiste să căștige teren la europarlamentarele din mai 2019, mai notează Reuters.