Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formaţiunea cancelarului german Angela Merkel, a primit o nouă lovitură din partea alegătorilor, obținând 27% din voturi la scrutinul regional de duminică din landul Hesse, în scădere cu 10% față de alegerile anterioare, informează agenția Dpa, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta este cel mai slab rezultat înregistrat de CDU în acest land din 1966 și până astazi, și probabil va conduce la amplificarea tensiunilor în cadrul formațiunii lui Merkel și în rândul coaliției de guvernământ de la Berlin.

Și Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliție al CDU, a înregistrat un rezultat dezamăgitor, obținând doar 19,8% din voturi, în timp ce formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a intrat pentru prima dată în Parlamentul regional, după ce a câștigat 13,1% din voturi.

Andrea Nahles, liderul SPD, a declarat că rezultatul indică faptul că starea guvernului federal de coaliție este "inacceptabilă". Liderul SPD a mai afirmat că Guvernul federal trebuie să întocmească un plan clar de guvernare, urmând ca cele două formațiuni să decidă anul viitor dacă vor mai continua coaliția.

Flexibilitatea cancelarului Angela Merkel în materie de imigraţie a condus la creşterea popularităţii formațiunii antiimigrație Alternativă pentru Germania (AfD), care după rezultatul de duminică a reușit pentru prima dată să obțină reprezentarea în toate parlamentele regionale din Germania.

O creștere semnificativă a înregistrat și formaţiunea ecologistă Alianţa '90/Partidul Verzilor, care a obținut 19,8% din voturi, față de 11,1% la alegerile precedente.