Rusia ”nu va ataca niciodată prima pe nimeni” în cazul unui război nuclear, a spus luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, în timp ce Washington a spus că vrea să se retragă dintr-un tratat nuclear cu Rusia, relatează AFP.

Dmitri PeskovFoto: Agerpres/AP

”Nu vom ataca primii niciodată pe nimeni”, a spus Peskov presei, notând că Rusia ”nu se consideră ca având dreptul să atace prima” și ”și nu își rezervă dreptul la un atac preventiv”.

Retragerea SUA dintr-un tratat nuclear major semnat în timpul Războiului Rece ”va face lumea mai periculoasă”, a mai spus Peskov, spunând că așteaptă explicații de la Washington.

Cu toate acestea, Peskov a spus că Rusia va fi forțată să acționeze pentru a restaura balanța puterii militare dacă Washington va începe să dezvolte noi rachete, potrivit Reuters.

Donald Trump a anunțat sâmbătă seara că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987.

Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

"Statele Unite nu vor permite Rusiei să producă armament în timp ce noi nu avem voie. Nu ştiu de ce fostul preşedinte Barack Obama nu a purtat negocieri sau nu a abandonat Tratatul". Rusia "încalcă de mulţi ani acest acord", a declarat Donald Trump la un eveniment electoral desfăşurat în statul Nevada, conform publicaţiei The Hill şi postului BBC.

"Vom încheia acest acord, ne vom retrage. Vom dezvolta armament de acest gen", a spus Donald Trump.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.