După ce au petrecut o a doua noapte în Mexic, mii de oameni din Honduras se pregătesc luni să reia dificilul marș spre Statele Unite, sfidând autoritățile mexicane și pe președintele Donald Trump, scrie AFP.

Caravana cu migrantiFoto: Captura YouTube

"Mergem înainte", a declarat Juan Carlos Flores, un migrant de 47 de ani. Mexicul "nu ne-a primit așa cum speram, pot să ne trimită în Honduras, știm că aici sunt narcotraficanți care răpesc și ucid migranți, dar ne e mai frică în țara noastră", a spus el.

Autoritățile mexicane au reușit să blocheze joi această "caravană" dar numeroși migranți au intrat ilegal în țară prin fluviul Suchiate care separă Mexicul de Guatemala. Aceștia și-au reluat avansul în masă, în timp ce Donald Trump a asigurat în urmă cu o zi că s-a făcut totul pentru "oprirea asaltului".

Circa 3.000 de oameni formează această "caravană", potrivit unui comandant al poliției federale, dar cifra ar putea fi mai mare.

Migranții au ajuns duminică seara la Tapachula, în Chiapas, după ce au mers șapte ore și au parcurs 38 de km. Epuizați, s-au instalat într-un parc, unde au stat la rând pentru a primi o tortilla de porumb și un pic de fasole.

"Curajul nostru este mai mare decât amenințările" lui Donald Trump, a afirmat Britany, o tânără migrantă.

Risc de expulzare

În timpul zilei, migranții au înfruntat căldura tropicală, escortați de polițiștii locali și de un elicopter.

Majoritatea nu are nici apă, nici hrană. Migranții au aplaudat localnicii care le-au dat mâncare, scandând "Mexico! Mexico!".

Pe traseu, circa o sută de membri ai forțelor de ordine i-au invitat să urce în camioane pentru a merge în centrele de refugiați și pentru a depune cererile de viză sau de azil. Majoritatea a refuzat, temându-se de o capcană.

Președintele american a amenințat joi că închide granița cu Mexicul dacă autoritățile nu blochează avansul caravanei. Duminică, el a scris pe Twitter că migranți trebuie "mai întâi să depună o cerere de azil în Mexic". "Dacă nu fac asta, Statele Unite îi va respinge", a avertizat el.

Caravana va pleca luni în direcția localității Huixtla, în încercarea de a ajunge în Tijuana sau Mexicali, în nordul Mexicului.

Traseul ar putea dura o lună, crede Rodrigo Abeja, de la organizația Pueblos Sin Frontera (Oameni fără frontiere), care a însoțit mai multe astfel de caravane.

Printre migranți se află numeroase femei și copii. Toți riscă să fie arestați și expulzați în țara de origine.

A doua caravană

Acest marș spre Statele Unite a început în urmă cu o săptămână la San Pedro Sula, în nordul Hondurasului, după un apel lansat pe rețelele sociale de un fost deputat din această țară.

O a doua caravană de circa o mie de oameni a început duminică traversarea Guatemalei în direcția graniței mexicane.

Ruta prin Mexic expune migranții riscurilor de agresiuni din partea grupărilor criminale.

În 2010, 72 de migranți au fost sechestrați de sângerosul cartel Zetas înainte de a fi asasinați în statul Tamaulipas (nord) pentru că au refuzat să se alăture grupării.

Peste 500.000 de oameni traversează anual granița de sud a Mexicului pentru a încerca să ajungă în Statele Unite, potrivit datelor ONU.