Preşedintele american, Donald Trump, a dat asigurări la sfârşitul săptămânii trecute că s-a făcut totul pentru "a opri asaltul" miilor de migranţi hondurieni în drum spre Statele Unite din sudul Mexicului, relatează AFP citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"S-a făcut totul pentru a opri asaltul migranţilor ilegali la frontiera noastră de sud", a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă. "Oamenii trebuie mai întâi să depună o cerere de azil în Mexic şi, dacă nu fac asta, Statele Unite îi vor respinge", a continuat el.

"Caravanele sunt o ruşine pentru Partidul Democrat. Schimbaţi acum legile privind migraţia!", a adăugat Donald Trump într-un alt mesaj pe Twitter, după ce deja îi acuzase cu o zi înainte pe democraţi, minoritari în Congresul de la Washington, că încurajează imigraţia în masă spre SUA.

"Trebuie să cer Mexicului, în termenii cei mai fermi, să oprească acest asalt, iar, dacă nu este capabil, voi face apel la armata americană şi voi închide frontiera de sud", a avertizat încă de joi preşedintele Statelor Unite.

Circa 3.000 de hondurieni şi-au reluat duminică marşul spre Statele Unite plecând din oraşul Ciudad Hidalgo, în sudul Mexicului, în timp ce alţi o mie aşteaptă pe un pod la graniţă să poată intra legal în ţară.

Autorităţile mexicane au reuşit iniţial să blocheze această "caravană", pe care o estimează la peste 4.000 de persoane, dar numeroşi migranţi au pătruns ilegal în ţară trecând râul Suchiate care separă Mexicul de Guatemala.