Un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului saudit a oferit o nouă explicație în cazul morții jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, după ce prima variantă a Arabiei Saudite a fost criticată și privită cu scepticism de comunitatea internațională. Potrivit agenției Reuters, citată de Mediafax, această ultimă explicație oferită de un oficial saudit, care a cerut să rămână anonim, include detalii despre cum cei 15 saudiți trimiși la Istanbul pe 2 octombrie l-au amenințat pe Khashoggi că îl vor droga și răpi, iar, când acesta s-a împotrivit, a fost sufocat. Unul din membrii echipei s-ar fi îmbrăcat apoi ca jurnalistului saudit pentru a părea că acesta a părăsit consulatul.

Jamal Khashoggi intrand in consulatFoto: Captura YouTube

După ce a negat dispariția lu Jamal Khashoggi timp de două săptămâni, Arabia Saudită a oferit prima explicație în cazul morții acestuia sâmbătă dimineață.

Oficialii turci suspectează că Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului american The Washington Post și un critic la adresa prințului moștenitor Mohammed bin Salman, a fost dezmembrat, însă oficialul saudit susține că acesta a fost înfășurat într-un covor și trimis unui "colaborator local".

Întrebat de acuzațiile potrivit cărora Khashoggi a fost torturat și decapitat, acesta a declarat că rezultatele preliminare nu indică acest scenariu.

Oficialul saudit ar fi prezentat documente interne care vorbesc despre o inițiativă de a aduce disidenții înapoi în țară.

În acest sens, susține oficialul, directorul adjunct al serviciului saudit de informații, Ahmed al-Asiri, a constituit o echipă de 15 agenți din rândurile forțelor de securitate și de informații, care să se ducă la Istanbul, să se întâlnească cu Khashoggi la consulat și să încerce să-l convingă să revină în Arabia Saudită.

„Există un ordin (în vigoare) de a se negocia revenirea pașnică a disidenților; care le dă autoritatea să acționeze fără să ceară acord de la conducere”, a afirmat oficialul saudit, conform Reuters.

Această explicație reprezintă doar ultima dintre variantele oferite de Arabia Saudită. Autoritățile saudite au negat inițial că Jamal Khashoggi a murit în consulatul de la Istanbul, iar atunci când publicațiile media au relatat acest lucru, Riadul a numit acuzațiile "nefondate".

Oficialul saudit mai susține că explicația inițială a Guvernului a fost bazată pe "informații false care au fost diseminate intern la acel moment".

"Odată ce a fost clar că acest raport inițal este fals, a fost lansată o anchetă internă și ne-am abținut de a comenta public", a declarat oficialul, adăugând că ancheta continuă.

Donald Trump și liderii europeni au cerut Riadului mai multe informații privind dispariția lui Khashoggi

Președintele american Donald Trump și liderii europeni au cerut Arabiei Saudite mai multe informații privind cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, după explicația oferită inițial de Riad, scrie Reuters, citată de Mediafax.

Arabia Saudită informase sâmbătă că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, un critic al prințului moștenitor Mohammed bin Salman, a murit în urma unei confruntări fizice în interiorul consulatului de la Istanbul.

Germania a numit explicația ca fiind "inadecvată" și a întrebat dacă celelalte țări ar trebui să mai vândă arme în Arabia Saudită.

Franța și Uniunea Europeană au făcut apel la o anchetă mai profundă pentru a afla ce s-a întâmplat cu editoriaristul publicației The Washington Post, dispărut la 2 octombrie.

Şefa politicii externe a Uniunii Europene, Federica Mogherini, a apreciat că informaţiile care apar despre moartea lui Khashoggi sunt "profund tulburătoare, inclusiv încălcarea şocantă a Convenţiei de la Viena din 1963, privind relaţiile consulare", scrie. Comunicatul ei a fost urmat unei declaraţii similare a ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a solicitat la rândul său mai multe detalii privind cazul.

"Uniunea Europeană, ca şi partenerii săi, insistă asupra necesităţii continuării unei anchete riguroase, credibile şi transparente, care să elucideze corespunzător circumstanţele uciderii şi să asigure răspunderea completă a celor vinovaţi", a declarat Mogherini.

Oficialii turci suspectează că Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit la Istanbul de o echipă de agenți saudiți ș că trupul acestuia a fost dezmembrat.

Cazul dispariției Jamal Khashoggi a cauzat reacții internaționale și a dus la retragerea mai multor oficiali dintr-o conferință privind investițiile care se va desfășura la Riad.

Întrebat în cadrul unei călătorii la Nevada dacă este mulțumit de măsurile luate de Arabia Saudită, Donald Trump a declarat că: "Nu, nu voi fi mulțumit până nu vom afla răspunsuri. Dar este un prim pas, un prim pas bun. Dar vreau răspunsuri".

Inițial, liderul de la Casa Albă a numit explicația Arabiei Saudită ca fiind una "credibilă". Donald Trump a amenințat Arabia Saudită că vor exista consecințe severe și sancțiuni economice.

Riadul nu a oferit nicio dovadă care să susțină explicațiile date până în prezent și nici nu a explicat ce s-a întâmplat cu trupul neînsuflețit al lui Khashoggi.

Ministru britanic: Explicaţiile saudiţilor "nu sunt credibile"

Explicaţiile furnizate de Arabia Saudită cu privire la decesul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi "nu sunt credibile", a declarat duminică ministru britanic pentru Brexit, Dominic Raab, într-un interviu pentru BBC, scrie Agepres.

"Nu, cred că ele nu sunt credibile", a declarat Dominic Raab. "Susţinem investigaţia turcă asupra acestui caz şi guvernul britanic vrea să vadă oameni traşi la răspundere pentru această moarte", a adăugat ministrul.

Dominic Raab a subliniat că Marea Britanie trebuie să ştie faptele care s-au întâmplat, înainte să poată lua o "hotărâre raţională şi lucidă" cu privire la ce trebuie făcut în continuare.

"Nu intenţionăm să ne declarăm învinşi şi să punem capăt relaţiilor noastre cu Arabia Saudită, nu doar din cauza numărului mare de locuri de muncă britanice care depind de ele, ci şi pentru că dacă îţi exerciţi influenţa asupra partenerilor trebuie să poţi să şi discuţi cu ei", a spus ministrul britanic.