​Arabia Saudită a spus sâmbătă că Jamal Khasoggi a murit într-o luptă ce a avut loc în consulatul din Istanbul și că a demis doi oficiali de rang înalt din cauza decesului jurnalistului, transmite Reuters. Donald Trump a reacționat spunând că informația este credibilă.

Jamal KhashoggiFoto: Captura YouTube

Într-un comunicat de presă, procuratura saudită a spus că a izbucnit o luptă între Khashoggi și cei care l-au primit în consulat, luptă ce a dus la moartea lui. ”Investigația este încă în desfășurare, 18 cetățeni suadiți au fost arestați”, se spune în comunicatul procuraturii.

Recunoașterea faptului că jurnalistul a murit în consulat vine după două săptămâni în care Regatul a negat ferm că ar avea vreo legătură cu dispariția lui, în contextul unor presiuni tot mai mari din partea aliaților occidentali pentru o explicație.

Presa saudită afirmă că Regele Salman a ordonat demiterea a doi oficiali de rang înalt: Saud al-Qahtani, un consilier regal văzut drept mâna dreaptă a prințului moștenitor Mohammed bin Salman, și Ahmed Asiri, adjunct al șefului serviciului de informații.

Saudiții nu oferă nicio dovadă în sprijinul acestei variante a circumstanțelor în care a murit Khashoggi. Rămâne de văzut cum vor reacționa toate țările occidentale.

”Cred că este un bun prim pas, este un mare pas. Sunt mulți oameni, mulți oameni implicați, și cred că este un prim pas grozav”, a declarat presei Trump, aflat în Arizona. ”Arabia Saudită a fost un aliat grozav. Ce s-a întâmplat este inacceptabil”, a afirmat președintele american, adăugând că va vorbi cu prințul moștenitor.

De asemenea, Trump a subliniat importanța Riadului în contracararea rivalului regional Iran și importanța locurilor de muncă americane ce există datorită exporturilor masive de armament către Arabia Saudită.

Unii parlamentari americani nu au fost convinși de povestea Riadului.

”A afirma că sunt sceptic în privința noii variante saudite în privința domnului Khashoggi ar fi prea puțin spus”, a declarat senatorul Lindsey Graham, un aliat al lui trump ce a criticat foarte dur Regatul pentru acest incident.

Trump spune că va lucra împreună cu Congresul SUA în privința deciziilor următoare, dar ”aș prefera să nu folosim drept retorsiune anularea de lucrări de 110 miliarde de dolari, care înseamnă 600.000 de locuri de muncă (...) avem nevoie de ei să contrabalanseze Iranul.

Khashoggi, ce trăia în SUA și scria editoriale în Washington Post, era un critic al prințului moștenitor. El a dispărut după ce a intrat în consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie, pentru a obține niște documente privind căsătoria sa. Câteva zile mai târziu, oficialii turci au spus că ei cred că a fost ucis în clădire, o acuzație pe care Arabia Saudită – până acum – a negat-o cu tărie.