Președintele Donald Trump a apărat Arabia Saudită și a avertizat împotriva unei judecăți pripite în cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, după ce el însuși a amenințat săptămâna trecută Regatul cu o ”pedeapsă drastică” dacă se confirmă că jurnalistul a fost ucis în consulatul de la Istanbul, scrieThe Guardian.Liderul de la Casa Albă a făcut aceste declarații, în contextul în care secretarul său de stat, Mike Pompeo, se îndreaptă spre Turcia pentru a-l întâlni pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

Mohammed Bin Salman si Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Președintele american a spus într-un interviu pentru Associated Press, comparând cazul lui Khashoggi - despre care oficialii turci spun că a fost omorât în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul - cu acuzațiile de agresiune sexuală făcute față de judecătorul Curții Supereme Brett Kavanaugh în timpul audierilor pentru confirmarea sa.

"Cred că trebuie să aflăm mai întâi ce s-a întâmplat. Se întâmplă din nou, știți, ești vinovat până până ți se dovedește nevinovăția. Nu imi place acest lucru. Tocmai am trecut prin asta cu judecătorul Kavanaugh, iar el era nevinovat tot timpul", a declarat Donald Trump.

Cu toate acestea, Erdogan susține că anumite zone din consulatul saudit la Istanbul au fost rezugrăvite, iar poliția a descoperit folosirea unor materiale toxice în incintă. Mai multe surse din Turcia susțin că jurnalistul ar fi fost ucis în interiorul consulatului, iar cadavrul acestuia ar fi fost transportat la reședința consulului general.

Mohammad al-Otaibi, consulul general saudit la Istanbul, nu a fost văzut în public de la izbucnirea scandalului. Televiziunea turcă și agenția de știri Anadolu au relatat marți că acesta ar fi părăsit Turcia înainte ca locuința sa să fie percheziționată.

Secretarul de stat american Mike Pompeo va călători miercuri în Turcia, unde va discuta cu ministrul turc de Externe Mevlut Cavuslogu. Deși inițial întâlnirea era planificată pentru a avea loc la Ankara, reporterii care călătoresc cu Pompeo au informat că cei doi se vor întâlni pe aeroportul din Istanbul.

Mai devreme, secretarul de stat a descris ziua sa de întâlniri la Riad, cu regele Salman, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman și ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, ca ”incredibil de reușită”, pentru că fiecare a promis ”o investigație completă și transparentă”.

Întrebat dacă asta va include și un membru al familiei regale, secretarul a răspuns: ”nu au făcut nicio excepție cu privire la cine va fi tras la răspundere”.

Remarcile lui Tump vin la nicio săptămână după cea avertizat Arabia Saudită că va suporta o ”pedeapsă drastică”dacă se confirmă că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul de la Istanbul.

La rândul său, Arabia Saudită a răspuns cu amenințări, promițând măsuri și mai drastice decât ale Americii, dacă Washingtonul o va sancţiona în urma dispariţiei jurnalistului.

”Regatul își declară respingerea totală a oricăror ameninţări sau tentative de a-l submina, indiferent dacă aceasta vine prin ameninţări cu impunerea de sancţiuni ori prin presiune politică”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil saudit, citat de agenţia oficială SPA.

Regatul a afirmat de asemenea că ”va răspunde cu mai mari acțiuni”, iar economia Regatului are un rol influent și vital în economia globală.

Khashoggi, un jurnalist saudit, este un proeminent critic al autorităților saudite și rezident în SUA. El a fost dat dispărut pe 2 octombrie, după o vizită la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Potrivit New York Times, unul dintre bărbaţii identificaţi de autorităţile turce ca făcând parte dintre cei responsabili de dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul face parte din anturajul prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman.