Alegeri Bavaria: CSU a obţinut unul dintre cele mai slabe rezultate electorale din ultimii ani
Uniunea Socială Creștină (CSU) a câștigat 37,3% din voturi, au arătat rezultatele preliminare, pierzându-și majoritatea absolută pentru a doua oară din 1962, un rezultat care arată sigur că va alimenta lupta în partidul conservator, deja un partener dificil pentru Merkel în Berlin.
"Desigur, astăzi nu este o zi ușoară pentru CSU. Nu am obținut un rezultat bun", a declarat premierul bavarez Markus Söder la o întrunire a partidului său. "Noi acceptăm rezultatul cu umilință", a spus el, adăugând că CSU totuși doreşte să formeze un guvern stabil cât mai curând posibil.
Rezultatul, în urma căruia Partidul Verzilor pro-imigrație, s-a clasat al doilea, iar partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) intră în adunarea de stat pentru prima dată, ceea ce înseamnă că CSU va trebui să formeze o coaliție, o umilință pentru un partid obișnuit să guverneze singur.
Verzii, care și-au dublat numărul de voturi ajungând la 17,8%, au atras sprijinul alegătorilor CSU mai liberali și celor care votează în mod tradițional pentru social-democrații de stânga (SPD), care au câștigat doar 9,5%.

Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
A fost sanctionat de alegatori (e doar a doua oara dupa 1949 cand pierde majoritatea absoluta) aflati ca preferinte la extremele partidului.
170.000 din alegatorii CSU de acum 4 ani au plecat spre AfD, iar 180.000 au preferat sa voteze cu Die Grunen (Verzii).
Astfel, AfD (cu circa 11%) face in Bavaria un scor mai mare decat SPD (9,5%, cel mai prost rezultat din ultimele decenii).
Interesant, un partid nou a atras si el voturi ale conservatorilor nemultumiti de compromisurile facute de CSU cu dna Merkel, partid numit "Alegatorii Liberi" (Freie Wähler), 11%.
Deocamdata, se vehiculeaza doua scenarii probabile, privind coalitia de guvernare in Bavaria: CSU-Verzii sau CSU-Alegatorii Liberi.
Avantajul unei coalitii social-crestine-ecologiste ar fi numarul confortabil de mandate in parlamentul regional si o pozitionare politica relativ echilibrata.
Doar ca exista contradictii dure intre o parte a CSU si ideile ecoligistilor despre imigratie.
O coalitie CSU-FW ar fi una mai omogena ideologic, ambele formatiuni fiind conservatoare, dar mai fragila in parlament si fara sanse pt CSU de a stopa plecarea simpatizantilor centristi catre partidul ecologist.
Trebuie mentionat ca dupa victoria "realistilor", in anii 2000, la conducerea Die Grunen, ecologistii au devenit parteneri responsabili la guvernare, sunt considerati un partid modern ce se adreseaza urbanilor imburgheziti si iubitori de natura, ciclism, veganism, etc.
Ecologistii din restul UE sunt adesea militanti comunisti "vopsiti in verde" ca sa dea bine la un anume electorat, ideile lor fiind de stanga extrema.