Statele Unite impun noi taxe pe importul de mărfuri chinezești, în valoare de 200 miliarde de dolari, ca urmare a escaladării războiului comercial cu China, transmite postul BBC. Taxele de import mai mari se vor aplica la peste 5.000 de articole, marcând cea mai mare rundă de taxe impuse până acum de SUA, citează Mediafax.

Donald TrumpFoto: YouTube

China a promis anterior să se răzbune dacă Statele Unite impun alte tarife.

Impozitele vor intra în vigoare începând cu 24 septembrie, pornind de la 10% și crescând la 25% de la începutul anului viitor, cu excepția cazului în care cele două țări ajung la un acord.

Președintele Donald Trump a declarat că ultima rundă de tarife a venit ca un răspuns la "practicile comerciale neloiale ale Chinei, inclusiv subvențiile și regulile care impun companiilor străine în anumite sectoare să aducă parteneri locali", potrivit Mediafax.

Principalul indice bursier din China, Shanghai Composite, a căzut luni până la minimul ultimilor aproape patru ani în condițiile în care Donald Trump era așteptat să anunțe taxe comerciale pe bunuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

Shanghai Composite Index s-a corectat cu 1,1 procente, până la 2.651 puncte, cea mai proastă închidere de ședință de tranzacționare de după 27 noiembrie 2014.

Și indicele celor mai importante companii, CSI300, a scăzut 1,1%, până la 3.204 puncte.

China nu se va mulțumi să stea în defensivă în războiul comercial cu Statele Unite, a avertizat un important tabloid chinez

Beijingul ar putea să refuze participarea la negocierile cu Washingtonul programate luna aceasta dacă administrația Trump va impune taxe suplimentare, a scris duminică Wall Street Journal, citând oficiali chinezi. Potrivit WSJ, un important oficial chinez a declarat că țara sa nu va negocia ”dacă are un pistol la tâmplă”.

SUA și China au impus deja taxe reciproce pe bunuri de 50 de miliarde de dolari într-un conflict comercial tot mai intens, ce a agitat piețele financiare în ultimele luni.

”Nu e ceva nou ca SUA să încerce să amplifice tensiunile pentru a obține mai multe avantaje la masa negocierilor”, scrie Global Times, parte a People's Daily, organ de presă al Partidului Comunist. ”Abia așteptăm un frumos contraatac și vom continua să-i facem pe americani să simtă și mai multă durere”, se afirmă în materialul ziarului chinez.

În afară de represalii prin noi tarife, China ar putea restricționa exportul de bunuri, materii prime și componente către fabricile din SUA, a declarat duminică fostul ministru de finanțe Lou Jiwei.

O asemenea decizie ar putea atrage măsuri de retorsiune dure ale Washingtonului, care analizează limitarea exportului de tehnologii cheie spre China.