China nu se va mulțumi să stea în defensivă în războiul comercial cu Statele Unite, a avertizat un important tabloid chinez, în condițiile în care este de așteptat ca Donald Trump să anunțe luni noi taxe vamale asupra unor importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Beijingul ar putea să refuze participarea la negocierile cu Washingtonul programate luna aceasta dacă administrația Trump va impune taxe suplimentare, a scris duminică Wall Street Journal, citând oficiali chinezi. Potrivit WSJ, un important oficial chinez a declarat că țara sa nu va negocia ”dacă are un pistol la tâmplă”.

SUA și China au impus deja taxe reciproce pe bunuri de 50 de miliarde de dolari într-un conflict comercial tot mai intens, ce a agitat piețele financiare în ultimele luni.

”Nu e ceva nou ca SUA să încerce să amplifice tensiunile pentru a obține mai multe avantaje la masa negocierilor”, scrie Global Times, parte a People's Daily, organ de presă al Partidului Comunist. ”Abia așteptăm un frumos contraatac și vom continua să-i facem pe americani să simtă și mai multă durere”, se afirmă în materialul ziarului chinez.

În afară de represalii prin noi tarife, China ar putea restricționa exportul de bunuri, materii prime și componente către fabricile din SUA, a declarat duminică fostul ministru de finanțe Lou Jiwei.

O asemenea decizie ar putea atrage măsuri de retorsiune dure ale Washingtonului, care analizează limitarea exportului de tehnologii cheie spre China.