Vaticanul a eliminat luni referința la psihiatrie din declarația Papei Francisc de duminică, subliniind că Suveranul pontif nu a vrut să se refere la homosexualitate ca fiind o boală psihică, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Când papa s-a referit la psihiatrie, este clar că că a făcut-o ca exemplu de diferite lucruri care s-ar putea face”, spune un purtător de cuvânt al Vaticanului.

”Dar cu acest cuvânt, nu a avut intenția de a spune că este o boală psihică, dar poate este nevoie să vezi cum stau lucrurile la nivel psihologic”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Nu e prima dată când Vaticanul ”retușează” declarații făcute de papă în timpul conferințelor de presă pe care le ține în cadrul vizitelor în străinătate.

Potrivit agenției media specializată pe Vatican, serviciul de presă a retras în 2007 o propoziție întreagă enunțată de către Papa Benedict al XVI-lea. În această frază, el a afirmat despre arhiepiscopul Oscar Romero de San Salvador, asasinat în 1980: ”Nu am dubii că el merită să fie beatificat, dar trebuie să luăm în considerare contextul”.

Papa Francisc le-a recomandat părinților care constată o înclinație către homosexualitate la copii lor să recurgă la psihiatrie pentru aceștia, în cadrul unei conferințe de presă susținută duminică în avionul care l-a dus din Irlanda la Roma, relatează AFP. Asociațiile care apără drepturile persoanelor LGBT au denunțat declarațiile Papei ca fiind iresponsabile.