Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Statele Unite că au declanşat "război economic" împotriva Turciei, afirmând că este pregăit să colaboreze cu Rusia, China şi Iran pentru stabilizarea monetară, în contextul deprecierii puternice a lirei turce.

Recep Tayyip ErdoganFoto: tccb.gov.tr

Dolarii, euro şi aurul sunt "gloanţe, obuze şi rachete lansate în războiul economic împotriva Turciei", a acuzat Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia turcă Anadolu, transmite Mediafax.

"Ne pregătim pentru colaborarea monetară cu China, Rusia, Iran, Ucraina, care au cel mai mare volum în relaţiile comerciale bilaterale. Dacă ţările europene vor să scape de presiunea dolarului, suntem pregătiţi să creăm un sistem similar şi cu acestea", a subliniat Erdogan, avertizând că nu va tolera presiuni economice şi comerciale internaţionale.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat sâmbătă, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times, "acţiunile unilaterale" ale Statelor Unite împotriva Turciei, avertizând că Administraţia de la Ankara ar putea căuta alţi aliaţi.

"În ultimele şase decenii, Turcia şi Statele Unite au fost parteneri strategici şi aliaţi în cadrul NATO. Cele două ţări ale noastre au fost solidare în acţiunile de contracarare a provocărilor comune în timpul Războiului Rece şi în perioada următoare. De-a lungul anilor, Turcia s-a grăbit să ofere ajutor Statelor Unite oricând a fost necesar", afirmă Recep Tayyip Erdogan, amintind că armata turcă a luptat alături de americani în conflictul intercoreean şi în Afganistan. "Cu toate acestea, Statele Unite, în mod repetat şi substanţial, nu au reuşit să dea dovadă de înţelegere şi de respect pentru preocupările poporului turc. În ultimii ani, parteneriatul nostru a fost testat de disensiuni. Din nefericire, eforturile noastre de a opri această tendinţă s-au dovedit zadarnice. Până când Statele Unite nu vor începe să respecte suveranitatea Turciei şi nu vor dovedi că înţeleg pericolele cu care se confruntă naţiunea noastră, parteneriatul nostru ar putea fi periclitat", adaugă Recep Erdogan.

Și vineri Erdogan a declarat că va apăra Turcia de atacurile economice, în contextul deprecierii puternice a lirei şi după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a dispus impunerea de taxe vamale mai mari pentru importurile de aluminiu și oțel din Turcia.