Rusia va elabora ”măsuri de retorsiune” față de noile sancțiuni anunțate de Washington împotriva Moscovei, legate de atacul cu agentul neurotoxic Noviciok din Marea Britanie, a avertizat purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zakharova, relatează AFP.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: mid.ru

”Partea rusă va căuta elaborarea unor măsuri de retorsiune pentru această nouă abordare neprietenească din partea Washingtonului”, a spus Zakharova în cadrul unei conferințe de presă în care a acuzat autoritățile SUA că a ales cu ”bună știință calea confruntării” cu Rusia.

Anunțul vine după ce Kremlinul a denunțat joi ca fiind ”absolut inacceptabile” și ilegale noile sancțiuni economice anunțate de către Statele Unite în legătură cu atacul cu agent chimic Noviciok în Regatul Unit.

Administrația SUA a anunțat miercuri că a stabilit că guvernul Rusiei este cel responsabil de atacul cu agent neurotoxic comis în martie, în Marea Britanie, asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, informând totodată că va impune curând sancțiuni împotriva Moscovei.

„Statele Unite... au stabilit - în baza Legii din 1991 privind controlul armelor chimice și biologice și eliminării mijloacelor de război - că guvernul Federației Ruse a utilizat arme chimice și biologice prin încălcarea legislației internaționale sau a folosit arme chimice sau biologice letale împotriva propriilor cetățeni”, a transmis într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

Astfel, vor fi impuse sancțiuni împotriva Rusiei, care vor intra în vigoare pe data sau în jurul datei de 22 august, a precizat purtătoarea de cuvânt.