Peste 740 de pompieri se luptă cu un incendiu forestier în sudul Portugaliei, după ce temperaturile au urcat la punctul de a atinge un nou record în Peninsula Iberică pe fondul unui val de căldură ce a atras incendii de vegetație din Grecia până în Suedia, relatează Reuters. Trei oameni au murit săptămâna aceasta în Spania din cauza caniculei, iar Franța a închis patru reactoare nucleare din cauza căldurii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Înercând să prevină noi decese, după ce anul trecut 114 de oameni au murit în două mari incendii masive în Portugalia, protecția civilă a trimis sms-uri de alertare a populației privind riscul extrem în anumite regiuni, inclusiv în jurul capitalei, Lisabona. Asta, după ce un incendiu de vegetație a omorât 91 de oameni luna trecută în Grecia.

În zona orașului Cascais, vineri seară, s-a produs o pană de curent din cauza supraîncărcării rețelelor electrice datorate folosirii intensive a aparatelor de aer condiționat.

În Lisabona, temperaturile au atins vineri 43 de grade.

Temperaturile din Spania și Portugalia rămân peste 40 de grade cel puțin până duminică și se așteaptă ca sâmbătă maximele să atingă 47 de grade Celsius în Santarem, centrul Portugaliei, chiar sub recordul Europei de 48 de grade, atins în Atena în 1977.

Trei oameni au murit săptămâna aceasta în Spania din cauza caniculei.

Militarii spanioli au intervenit vineri și sâmbătă la un incendiu de vegetațieîn Nerva, sudul Spaniei. Două persoane au fost rănite și șase case au fost afectate de un alt incendiu de pădure în apropiere de Madrid, vineri.

Rîurile din Olanda seacă, iar seceta afectează fermierii din Germania. Culturile de grîu au fost devastate în nordul Europei.

În Suedia, iulie a adus temperaturi record ce au provocat incendii în mai multe părți ale țării.

În Finlanda temperaturile au crescut săptămâna aceasta la 30 de grade, unde media în august este de 19 grade Celsius.

PotrivitThe Guardian, temperaturile vor atinge săptămâna aceasta 31 de grade în coasta de sud a Angliei.

Luni și marți, se așteaptă ca mercurul din termometre să arate 32 de grade la Londra.

În Franța, Patru reactoare nucleare au fost închise din cauza caniculei.