UPDATE 80 de oameni au murit în incendiile care s-au răspândit rapid în apropierea Atenei, potrivit celor mai recente date oficiale, citate de Reuters. Cel puțin 187 de persoane au fost rănite, dintre care 23 de copii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Serviciul Pompierilor a anunțat marți seara târziu că a mai găsit două trupuri neînsuflețite la Mati.

Citește și: Mati, o localitate care nu mai există

Nu există o cifră oficială a celor dispăruți, dar nu se mai știe nimic despre soarta a aproape 100 de oameni.

Persoanele decedate au fost găsite în zona dintre Rafina și Nea Makri, mai ales în stațiunile Mati și Kokkino Limanaki. Cele mai multe victime au fost surprinse de flăcări în case și în mașini. Mai mulți oameni s-au înecat.

Mecanismele de stat luate prin surprindere şi lipsa unui plan pentru situaţii de urgenţă sunt considerare de ofiţeri în exerciţiu şi în rezervă ai Serviciului de Pompieri drept principalele cauze ale tragediei de la Mati, transmite publicația Kathimerini, citată de Rador. Ei se distanţează astfel de declaraţiile unor demnitari guvernamentali, care vorbesc despre un plan organizat de incendiere şi destabilizare.

Focul care a izbucnit ieri la Kallitehnoupoli este caracterizat drept un "mega-incendiu". A izbucnit într-o pădure de pini, răspândit rapid de vântul deosebit de puternic. În decurs de două ore, flăcările au ajuns până la mare.

În același timp, un număr mare de pompieri, precum şi mijloace aeriene încercau să stingă incendiul de la Kineta (vestul Atticii). Prin urmare, răspunsul a fost întârziat în noul focar din estul Atticii.

Pompieri experimentaţi acuză lipsa unui plan pentru situaţii de urgenţă. Zeci de oameni și-au pierdut viața în încercarea de a părăsi casele şi de a găsi un refugiu sigur departe de flăcări.

Serviciul de Pompieri, conducerea regiunii şi Secretariatului General pentru Protecţia Civilă sunt responsabile de coordonarea tuturor factorilor de resort.

Specialiştii atrag atenţia că ieri a fost prima zi a perioadei de combatere a incendiilor cu indice de periculozitate 4 în Attica. Cu toate acestea, mecanismele de stat au părut luate prin surprindere.

"Este evident că răspunsul la incendiul de la Daou Pentelis a fost întârziat. Plecaseră toate forţele la Kineta şi nu s-au aşteptat ca vă izbucni şi un al doilea incendiu în Attica", au comentat pompierii cu experiență.

În privinţa ipotezelor privind un plan organizat de declanșare a întregului dezastru, specialiștii indică faptul că, în plină perioadă de combatere a incendiilor, nu este neobişnuit să apară chiar şi 10 incendii pe zi în Attica. Sunt citaţi, de asemenea, martori potrivit cărora incendiul din Kineta a izbucnit de la scântei produse la cablurile de electricitate.

Evenimentele de la Mati amintesc de incendiile catastrofale din 2007, de la Ilia.

Specialişti ai Serviciului de Pompieri identifică unele asemănări între cele două incendii (vânt puternic, vegetaţie abundentă), însă semnalează că, până la data de 15 iulie, au căzut ploi puternice în Attica. Prin urmare, nu existau condiţii de ariditate ca în trecut.