Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat marți Israelul drept statul "cel mai fascist și mai rasist din lume" după ce Parlamentul israelian a votat săptămâna trecută o lege care definește țara ca fiind "statul națiune al poporului evreu", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Această măsură a arătat fără cea mai mică îndoială că Israelul este statul cel mai sionist, cel mai fascist și mai rasist din lume", a acuzat Erdogan, într-un discurs în fața grupului său parlamentar la Ankara, în timp ce deputații strigau "blestemat să fie Israelul".

Textul adoptat joia trecută de Parlamentul israelian desemnează "statul Israel drept statul național al poporului evreu unde acesta aplică dreptul său natural, cultural, religios, istoric", precizând că "dreptul de a exercita autodeterminarea în cadrul statului Israel este rezervat doar poporului evreu".

"Spiritul lui Hitler care a antrenat lumea spre o mare catastrofă a înflorit din nou printre anumiți lideri israelieni", a declarat Erdogan.

"Chem lumea musulmană, comunitatea creștină, organismele, ONG-urile, ziariștii democrați și apărătorii libertății din lume să treacă la acțiune împotriva Israelului", a adăugat el.

Această declarație vine pe fondul tensiunilor dintre Israel și Turcia, care critică în mod regulat politica israeliană legată de palestinieni sau locurile musulmane de cult din Ierusalim.

În mai, Ankara a somat ambasadorului Israelului în Turcia să părăsească provizoriu țara, după moartea, în trei zile, a peste 60 de palestinieni uciși de soldați evrei la granița cu Fâșia Gaza, în timpul protestelor legate de transferarea ambasadei americane de la Tel-Aviv la Ierusalim.

Aceste turbulențe diplomatice riscă să afecteze fragila normalizare a relațiilor dintre cele două țări, după grava criză declanșată de un raid israelian împotriva unei nave a unui ONG turc care se îndrepta spre Fâșia Gaza, în 2010.