Israel: Parlamentul votează o lege care definește țara drept stat națiune al poporului evreu, stârnind acuzații de rasism

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 19 iulie 2018, 20:05 Actualitate | Internaţional


Israel
Foto: Smile Media
Parlamentul Israelului a adoptat joi o lege care definește țara drept "stat-națiune al poporului evreu", un text polemic care a stârnit acuzații de "rasism" față de minoritatea arabă, în ciuda amendării celui mai controversat articol, scrie AFP.

Legea, adoptată cu 62 de voturi la 55, face din ebraică singura limbă oficială a Israelului, în condițiile în care araba avea anterior un statut identic.

De asemenea, se afirmă că stabilirea de "localități evreiești (pe teritoriul israelian) ține de interesul național" și proclamă Ierusalimul drept capitala Israelului, inclusiv partea estică a orașului anexată și ocupată.

Șegea califică "statul Israel drept stat național al poporului evreu unde acesta aplică dreptul său natural, cultural, religios și istoric" precizând că "dreptul de a exercita auto-determinarea în cadrul statului Israel este rezervat doar poporului evreu".

Articolul cel mai controversat, care evoca posibilitatea creării de localități dedicate exclusiv evreilor, excluzând cetățenii arabi israelieni, a fost în schimb amendat.

Arabii israelieni sunt descendenții palestinienilor rămași pe teritoriile lor după crearea Israelului în 1948. Aceștia reprezintă 17,5% din populația israeliană și reclamă discriminarea.

"Apartheid"


Textul amendat afirmă că "statul consideră că dezvoltarea de localități evreiești ține de interesul național și statul va lua măsuri pentru a încuraja, a avansa și a servi acest interes".

Formula inițială a stârnit un val de critici, în special din partea președintelui Reuven Rivlin, a procurorului general Avishai Mandelblit și a delegației UE în Israel.

Noua formulă, mai vagă, a fost însă denunțată de opoziție, în special de deputatul arab Ayman Odeh, care a acuzat "moartea democrației noastre".

Un alt deputat arab, Youssef Jabareen, a acuzat că legea este rasistă.

Legea intră în categoria legilor fundamentale care țin de constituția Israelului.

În ceea ce privește limba oficială, nicio lege nu a fost votată până acum de la crearea statului Israel, în 1948, ebraica și araba fiind ambele considerate oficiale și fiind utilizate în documentele de stat.

După votarea legii, araba va avea doar un "statut special", care nu este definit exact.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2114 vizualizari

 • +9 (19 voturi)    
  nu intelegem noi... (Joi, 19 iulie 2018, 20:15)

  liviu_ [utilizator]

  orice lucru care nu este acceptat evreilor este rasism...
  ei nu pot sa fie rasisti...
  • +7 (19 voturi)    
   suna cunoscut.. (Vineri, 20 iulie 2018, 0:31)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   nazistii aveau rasa ariana - minoritatile au fost persecutate si mai tarziu duse in lagare de concentrare (si de exterminare..).
   fasia Gaza este cel mai mare lagar de concentrare din istoria omenirii.
 • +8 (20 voturi)    
  rasisti? (Joi, 19 iulie 2018, 20:17)

  srpc [utilizator]

  evreii si arabii sunt semiti; la negri se refera acuzatorii?
 • +8 (16 voturi)    
  in contrast (Joi, 19 iulie 2018, 20:30)

  Kosmos [utilizator]

  Cu solutia UE pt un stat dublu..le dai un deget si -ti iau toata mana
 • +7 (23 voturi)    
  populatie evreiasca in Israel: (Joi, 19 iulie 2018, 20:41)

  __alex__ [utilizator]

  anul 1517 1.7%
  anul 1882 8.0%
  anul 1918 8.1%
  anul 1931 16.9%
  anul 1936 28.1%
  anul 1946 30.0%
  anul 1948 82.1%
  anul 2017 75%

  sursa: https://www.jewishvirtuallibrary.org/jewish-and-non-jewish-population-of-israel-palestine-1517-present

  Un stat creat artificial se defineste in 2018 ca stat etnic, ideologie de secol XIX. Nu ca si-ar mai face cineva iluzii in privinta Isrelului, dar acum legifereaza pe fata un stat fascistoid.
  • -1 (7 voturi)    
   asa e cind nu intelegi (Vineri, 20 iulie 2018, 19:24)

   LiviuOrnea [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   datele la care ai acees pe internet!
   Ce intelegi din tabelul pe care-l dai mai sus ?!
   iti explic eu care-i treaba : din 1517 data la care Imperiul Otoman inglobeaza si teritoriul Palestinei, fosta tara a evreilor, evreii nu au unde se reintoarce timp de 400 de ani. Dupa primul razboi mondial se ivesc zorile unui stat national evreieisc insa emigratia evreiasca este sugrumata sistematic - documenteaza-te ! de catre Mandatul Britanic care avea interese mai mari fata de lumea araba ! Are loc insa fenomenul emigratiei evreiesti ilegale in Palestina ! La 1848 ai copiat gresit - populatia evreiasca nu era de 82% la acea data ! Dupa 1948 procentele de 75%-79% reflecta cursa demografica acerba dintre cele doua populatii.
   Stat artificial este oricare din zona tocmai cu exceptia israelului care poate prezenta oricind acte de nastere din antichitate! Nu a existat ncicind un stat palestinain, iordanian, egiptean sirian, documenteaza-te ca sa nu te faci de ris !
   • +3 (5 voturi)    
    N-a scris nimeni... (Vineri, 20 iulie 2018, 23:54)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui LiviuOrnea

    ... 1848, daca tot vorbim de precizie. In afara de dvs., adica.
    Iar argumentul istoric - "noi suntem aici (sau am fost) de doua mii de ani" este refuzat oricui in lumea asta, cred ca Israelul e singurul care-l mai foloseste la nivel de stat.
    Cu aceasta logica, 99% din populatia Americilor (nu doar SUA, ci Americile in ansamblu.. la fel ca si Australia, NZ etc.) ar trebui sa impacheteze urgent si sa se care inapoi in Europa, de unde au venit, pe considerentul ca nu erau acolo acum 500 de ani si nu fusesera niciodata.
    Logica e complet aiurea... pentru oricine altcineva decat pentru Israel. Asta e doar una dintre multele "exceptii" pe care le revendica Israelul. A se vedea, de exemplu, si soarta celor care au opinii diferite cu privire la Holocaust fata de linia oficiala - singurul subiect din lumea civilizata, dupa stiinta mea, in aceasta situatie, in care delictul de opinie e pedepsit cu puscaria. Tot e bine ca nu le trageti un glont in ceafa.

    N-as vrea sa fiu gresit inteles. N-am nimic impotriva arabilor, dar lumea lor de astazi mie nu-mi place; am avut doar cateva scurte experiente si altele nu-mi mai trebuie. Nu mi-a facut nimeni nimic rau, nu m-am simti amenintat, oamenii au fost OK... dar nu mi-a placut, e o lume straina, de care nu apartin si-n care nu ma simt bine. Din acest pdv, prefer oricand o natiune occidentalizata, educata, sofisticata ca Israelul... nu asta-i problema.

    Dar ce fac politicienii israelieni si doctrina sionista in general este in primul rand in defavoarea, impotriva propriului popor, si doar mai apoi impotriva celorlalti. Nu va fi niciodata pace si liniste in Israel in aceste conditii, iar primii care au de pierdut din aceasta situatie - perpetuata, iata, de 70 de ani - sunt israelienii insisi.
 • +10 (24 voturi)    
  Heil Zion (Joi, 19 iulie 2018, 20:51)

  ipolitic [utilizator]

  Daca peste tot exista legi impotriva anti-semitismului, de ce nu exista legi si impotriva semitismului? Pentru ca nu exista semitism, se numeste altfel: sionism. Si nu se deosebeste cu nimic de foste sau prezente ideologii rasiste.
 • -7 (25 voturi)    
  Stimati comentatori... (Vineri, 20 iulie 2018, 5:55)

  A.Corneliu [utilizator]

  Stimati comentatori, se pare ca nu vreti sa intelegeti ca legea aceasta defineste insfarsit Israelul ca statul national al poporului evreu, asa cum Romania este statul national al poporului roman sau Ungaria e statul national al poporului ungar.

  Majoritatea tarilor lumii sunt state nationale

  Asa cum in Romania limba maghiara nu este o a doua limba oficiala, in Germaniala turca nu e a doua limba oficiala si nici in Franta, araba nu e a doua limba oficiala, la fel si in Israel singura limba oficiala e ebraica.

  Nu este oare normal ca intr-un stat national sa fie promovate valorile natiunii respective?

  In privinta drepturilor democratice, ele sunt absolut egale pentru toi cetatenii israelieni, fara deosebire de etnie. Nimeni nu e discriminat pe baza de etnie.

  Ce nu e clar, stimabililor? Credeti ca ceea ce e firesc pentru orice alt stat national din lume trebuie sa li se refuze evreilor in propria lor tara?

  Linisitilor, domnilor, pentru ca realmente nu stiti despre ce vorbiti.
  • +3 (7 voturi)    
   Inventezi scuze penibile. (Vineri, 20 iulie 2018, 14:39)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui A.Corneliu

   În România nu asuprim minoritățile etnice sau religioase. Cetățenia română nu se acordă în funcție de religie. Nici măcar când Transilvania s-a unit cu Principatele, în 1918, nu ne-am apucat să exterminăm maghiari, deși în război ei luptaseră împotriva românilor.
   In plus, românii sunt un popor, nu o religie. In Israel sunt coloniști "evrei" afro-americani, imigranți la prima generație, care au mai multe drepturi decât palestinieni născuți acolo.
   • -1 (5 voturi)    
    Inventezi argumente penibile (Vineri, 20 iulie 2018, 19:08)

    LiviuOrnea [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    1. In Israel nu este asuprita nici o minoritate etnica sau religioasa- documenteza-te ! Dimpotriva: printre altele Israel este garantia comunitatilor crestine inclusiv din Liban !
    2. Israel nu "extermina" pe nimeni ! Nici macar palestinienii nu sustin asa o gogomanie ! Esti mai palestinain decit papa !
    3. Evreii sint un popor si au si o religie proprie. Evreii din israel au in plus si un stat propriu.
    4. Daca or fi sau nu afro-americani intre "colonisti" nu inseamna ca ar trebui sa aiba mai putine drepturi decit ceilalti cetatenii israelieni. Si numai incurca voit lucrurile: drepturile sint date pe baza cetateniei si nu pe baza calitatii de "colonist" ! (pt dusmanii israelului oricum orice cetatean israelian este colonist !). Doi: nu amesteca '"palestinienii" cu cetatenii arabi ai Israelului ! Acestia beneficiaza de aceleasi drepturi ! Documenteaza-te ! Daca nu sint cetateni ai Israelului arabii palestinieni nu pot avea drepturi cetatenesti, sper ca intelegi si singur! Daca sint palestinieni atunci drepturile lor sint cele pe care le acorda Autoritatea Palestiniana. Pina aici e clar ?
    • +2 (4 voturi)    
     minciuni triste (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 0:56)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui LiviuOrnea

     Exista inclusiv rezolutii ONU care contrazic punctual ce spui tu. Nici nu are rost sa continuam..
 • -4 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 20 iulie 2018, 8:22)

  [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   Interesant excurs... (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 0:00)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui

   Are si vreo legatura cu subiectul articolului, sau e doar o demonstratie de eruditie? Daca-mi puteti da un raspuns serios, multumesc, altfel nu va mai osteniti.
 • +1 (1 vot)    
  Implicatii (Vineri, 20 iulie 2018, 15:41)

  Setalcott [utilizator]

  Atunci trebuie sa ne intrebam si noi daca Romania mai are voie sa fie stat national.
 • +1 (3 voturi)    
  VICEVERSA ! (Vineri, 20 iulie 2018, 18:49)

  LiviuOrnea [utilizator]

  "Arabii israelieni sunt descendenții palestinienilor rămași pe teritoriile lor după crearea Israelului în 1948"
  Viceversa dle/dra R.L !
  Arabii israelieni NU sint descendentii "palestinienilor" ci invers: acei ce se autointituleaza "palestinieni" sint "descendentii" arabilor. Pentru ca arabi sint cu totii, nu exista nici o "descendenta"; au ramas fiecare exact ceea ce si erau si sint: arabi. Unii se numesc "arabi israelieni" pt ca traiesc in Israel iar ceilalti si-au adoptat numirea de "palestinian" din motive politice si numai dupa 1967. Denominativul "palestinian nu are un substrat etnic ci exclusiv politic. Pina in 1948 denumirea de "palestinian" corespundea oricarui cetatean al Mandatului Britanic in Palestina (care pina in 1946 includea si intreg teritoriul Iordaniei de astazi !), evreu sau arab, beduin etc, nu definea o etnie ci o cetatenie. Nu exista o etnicitate "palestiniana" si nu exista o istorie palestiniana. Acelasi denominativ de "palestinian" si l-ar putea revendicain cu egala masura de indreptatire si evreii si iordanienii ! Locuitorii arabi ai Palestinei nu s-au numit niciodata pe sine "palestinieni" si nici nu au avut constiinta sau nazuinta spre o determinare etnica sau politica distincta inainte de Statul Israel. Deasemenea teritoriul locuit de catre populatia araba din Palestina nu s-a numit nicioldata "Palestina" in limba araba, nici notiunea de"Palestina" ca entitate geografica distincta si nici cuvintul nu exista in nici unul din documentele cartografice ale geografilor arabi dealungul secolelor. Este numai un imprumut lexical si notional din limbile europene pt a putea fi instrumentat politic.
  • +1 (3 voturi)    
   Am inteles!!! (Sâmbătă, 21 iulie 2018, 0:03)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui LiviuOrnea

   Deci israelienii sunt si evrei, si arabi, si palestinieni in acelasi timp. sa nu mai vorbim de cei veniti de prin Romania sau Rusia, care au o afiliere in plus.
   Deci nu-i nicio problema, sunt toti la fel si doar se omoara intre ei fara motiv.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by