Donald Trump le va spune țărilor NATO, la summitul de săptămâna viitoare, că Statele Unite nu mai pot fi ”pușculița lumii”, a declarat Hogan Gidley, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, potrivit Reuters.

TrumpFoto: Captura YouTube

”Ceea ce va face președintele este să meargă la acele întâlniri hotărât să protejeze poporul american, să fie alături de partenerii și aliații noștri. Dar, așa cum a spus-o de mai multe ori până acum, America este considerată uneori pușculița întregii lumi. Iar acest lucru nu trebuie să se mai întâmple”, a spus jurnaliștilor Gidley.

Declarația vine în condițiile în care președintele american presează alte țări din Alianța Nord-Atlantică să majoreze semnificativ cheltuielile militare.

Administrația Trump a inclus Marea Britanie, cel mai loial aliat al Washingtonului în războaiele din Irak și Afganistan, printre țările cărorale-a trimis scrisori pentru a le mustra pentru că investesc prea puțini bani în Apărare, relatează Reuters. Printre liderii statelor membre NATO care au primit scrisori pentru a majora cheltuielile în domeniul Apărării se mai află Germania, Norvegia, Canada și Belgia.

Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a amenințat că va înlocui Marea Britanie cu Franța ca aliat militar principal dacă Londra nu crește finanțarea pentru Apărare, potrivit unei scrisori trimisă pe 12 iunie, văzută de Reuters marți.